Sjuåring smittad av nya fågelinfluensan

Viruset sprider sig i Kina – första fallet i Peking konstaterat

Världshälsoorganisationen uppger i ett mejl till nyhetsbyrån AFP att det inte ”förefaller vara någon risk för allmänheten”.
Världshälsoorganisationen uppger i ett mejl till nyhetsbyrån AFP att det inte ”förefaller vara någon risk för allmänheten”.

En sjuårig flicka har smittats av den nya fågelinfluensan i Peking.

Det är det första fallet av H7N9 utanför Shanghai.

Totalt har elva personer dött av viruset.

I slutet av mars bekräftades att den nya mutationen av fågelinfluensan H7N9 för första gången har smittat människor. Två män dog i sviterna av viruset.

Sedan dess har ytterligare nio människor dött och totalt har 43 smittats.

Stabilt tillstånd

Och den senaste drabbade är en sjuårig flicka i Peking. Hon är den första som har smittats utanför Shanghai och tre provinser i Kinas östra delar, skriver TT.

Barnets tillstånd uppges vara stabilt och ingen i dess närhet har visat några symptom, uppger nyhetsbyrån Nya Kina.

Ännu har inget vaccin tagits fram och i Shanghai har flera fågelmarknader genomfört masslakt av fjäderfän i ett försök att kontrollera spridningen. Hur människor drabbas av fågelviruset är fortfarande i klarlagt.

”Kan spridas väldigt fort”

Den nya stammen har uppgetts vara nästan omöjlig att upptäcka och Anders Tegnell, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, säger att om det visar sig att H7N9 smittar mellan människor så är läget allvarligt.

– Den här typen av virus skulle kunna vara början på en pandemi som kan sprida sig väldigt fort och väldigt snabbt, har han sagt tidigare till Aftonbladet.

Enligt världshälsoorganisationen WHO ”förefaller det inte vara någon risk för allmänheten”.

Publisert: