Tunisisk politiker mördad

Publicerad:
Uppdaterad:

Oppositionsledaren sköts till döds utanför sitt hem

1 av 12 | Foto: AFP
HOPPAR ÖVER TÅRGASEN Efter mordet på oppositionsledaren Chokri Belaid demonstrerade tusentals på gatorna i flera städer i Tunisien. I Tunis och Sidi Bouzid urartade demonstrationerna och polisen sköt tårgas mot demonstranterna.

En av ledarna för det tunisiska oppositionspartiet Demokratiska patrioters parti, mördades på onsdagen. Chokri Belaid sköts på morgonen med två skott utanför sitt hem, uppgav hans bror och hans hustru för lokala nyhetsmedier.

Det politiska läget i landet är känsligt. En regeringsombildning som syftar till att få fler partier i regeringen har dragit ut på tiden. Belaid anklagade i helgen det styrande islamistiska Ennahdapartiet för att ha hyrt "legoslodater" för att attackera det egna partiets offentliga möten.

Starka protester

Kort efter att mordet blev känt utbröt omfattande protester med tusentalet deltagare utanför inrikesdepartementet i huvudstaden Tunis.

– Mordet är ett terrordåd mot Tunisien, sade landets premiärminister Hamadi Jebali i en kommentar.

Jebali tillhör Ennahda.

Våldet ökar

Samtidigt anklagade Belaids bror Abdelmajid Belaid Ennahda-ledaren Rached Ghannouchi för att ha "mördat" brodern.

Det politiska våldet har tilltagit i Tunisien på grund av missnöje med levnadsförhållanden och regeringspolitiken.

Flera partikontor attackerade

AFP rapporterade senare att Ennahdas partikontor i flera tunisiska städer attackerats och att protesterna därmed spridit sig utanför huvudstaden.

Samtidigt meddelades att Tunisiens president Moncef Marzouki, som skulle ha rest till Kairo på onsdagen för att delta i Islamiska konferensens (OIC) möte, nu i stället återvänder hem. Marzouki befann sig då i Strasbourg för överläggningar med Frankrikes president François Hollande.

Protester i flera städer

Även i staden Sidi Bouzid i den mellersta delen av landet samlades tusentals människor för att protestera. Sidi Bouzid är en symbolladdad plats eftersom det var där som den 26-årige Mohamed Bouazizi för två år sedan tände eld på sig själv i en protestaktion som utlöste det tunisiska upproret mot den senare störtade ledaren Ben Ali. Händelsen ses av många också som startskottet för den arabiska våren som helhet.

Demonstranter i Tunis skrek slagord mot Ennahda och sjöng nationalsången.

TT-AFP

Publicerad: