Expert: Filmen utnyttjas av extremister

Libyen, Egypten – och nu Saana i Jemen.

Attackerna mot USA:s ambassader runt om i Mellanöstern ser ut att bli allt fler.

– Den film som upplevs kränkande av muslimer utnyttjas nu av extremistiska grupper, säger statsvetarprofessorn Jan Hallenberg.

Amerikanska ambassadsbyggnader i Libyen, Egypten och nu Jemen har alla attackerats av demonstrerande folkmassor de närmaste dagarna.

Allvarligast hittills är den attack som skedde mot konsulatet i libyska staden Benghazi, då fyra ambassadsanställda dödades, bland annat ambassadören Chris Stephens, 52.

Ursprunget till vreden är en film, "Muslimernas oskuld", som sprids på Youtube, och som anses vara en förolämpning mot profeten Muhammed. Pastor Terry Jones, som tidigare bränt flera exemplar av Koranen, har låtit visa filmen i sin kyrka i Florida.

Vem som har gjort filmen är ännu oklart.

Utnyttjas av extremister

Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, säger att vreden efter filmen utnyttjas av extremister.

– Vi vet inte vem som producerat den islamfientliga filmen, men för mig verkar det uppenbart att det faktum av den filmen existerar utnyttjas av krafter i de muslimska länderna, säger han.

Hans kollega, Magnus Norell, som forskar vid högskolan, uttalade sig tidigare idag i Ekot om att attackerna kan vara al-Qaida-styrda.

Det tror även Hallenberg.

– Extremistiska grupper utnyttjar saker som upplevs kränkande av muslimer. Särskilt i Jemen är al-Qaida starka.

Förutom al-Qaida finns även bokstavstrogna muslimer bland demonstranterna, i Egypten kommer de ofta ur gruppen salafister, som vann framgångar i det senaste egyptiska parlamentsvalet.

– Salafisterna och al-Qaida är i nätverk som har kopplingar till varandra. Men hur nära operationellt de samarbetar är inte klart. Däremot är det givet att det finns någon sorts sammankoppling när det sprider sig så här.

Kan sprida sig

Även i Irak finns en stor grupp salafister, och det är inte omöjligt att ambassadsattackerna sprids dit, tror Hallenberg.

– Det skulle inte förvåna mig ett ögonblick.
Hur sker kommunikationen?

– Till stor del via nätet. Det finns mängder med jihadistiska hemsidor.
USA har svarat mot attackerna med hårda fördömanden. President Barack Obama har även beordrat förhöjd säkerhet vid USA:s diplomatiska posteringar runt om i världen.

– Jag tror att det kommer att bli fler sådana här demonstrationer. Amerikanarna kan inte göra så mycket mer än att fördöma dem i det här läget, och förstärka styrkan vid ambassaderna. Det är ett sätt att markera att man är oroad för säkerheten.

Publisert: