Lugnet före stormen

Publicerad 2013-01-30

HALMSTAD. Snart drar ovädret in över södra Sverige.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning och råder allmänheten att hålla sig inomhus.

– Vi råder allmänheten att förankra lösa föremål som kan flyga i väg och skada andra, säger Magnus Eriksson, brandingenjör på Räddningstjänsten södra Halland.

I södra Sverige råder just nu lugnet före stormen.

Friska vindar blåser och havet piskas upp över stränderna men de riktiga stormbyarna väntas först i morgon.

Klass 2-varning

Redan i natt kommer det börja blåsa upp men först under torsdagsmorgonen kommer vinden och regnet att övergå till ett riktigt oväder.

– Det kommer att börja i samband med att folk ger sig av till jobbet på morgonen. Stormen når sin kulmen på förmiddagen för att sedan börja avta framåt kvällen, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

SMHI har gått ut med en klass 2-varning, vilket innebär en väderutveckling som kan medföra fara för allmänheten och viktiga samhällsfunktioner.

Det är i samband med ett djupt lågtryck ute på Atlanten som skjuter in och medför att Västra Götaland, Skåne och Halland får kraftiga vindarbyar, med styrkor upp till 25 meter per sekund.

Gränsen för storm går vid 24½ m/s.På Räddningstjänsten i södra Halland är man beredd på torsdagens stormvindar.

”Håll dig inomhus”

Under dagen har man haft möte med kommunen och upprättat en plan. Under eftermiddagen kunde man konstatera att vattenståndet var 114 centimeter högre än normalt.

– Vi råder allmänheten att förankra lösa föremål som kan flyga i väg och skada andra. Håll dig inomhus om du märker att det blåser mycket. Förbered dig på att kommunikationer kanske inte kommer att fungera som normalt. Skaffa en ficklampa och kolla över batterier, säger Magnus Eriksson, brandingenjör på Räddningstjänsten södra Halland.

– Du ska ha synnerliga skäl för att gå ut om det blåser storm.

När stormen avtar kommer vädret att klarna och temperaturen att sjunka.

SMHI varnar även för att vägbanorna kan bli hala framåt kvällen, framförallt i östra Sverige där temperaturen kommer att falla snabbare än i väst.

Aftonbladet kommer att rapportera live under torsdagens oväder från Halmstad.

ANNONS