Rådet: Då ska du köra på vägarna

NYHETER

Så åker du säkrast i jultrafiken: Planera Undvik möte

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Se upp på vägarna Trots att det ser ut att bli en förhållandevis lugn trafikhelg varnar meteorologer för både ishalka och snöbyar.

Trafikverket varnar för mycket trafik och särskilt olycksdrabbade vägsträckor. Meteorologerna för ishalka och snöbyar.

Se upp i trafiken i julhelgen.

– Planera din resa och kör mötesfritt, säger Claes Tingvall på Transportstyrelsen.

Claes Tingvall.

På Trafikverket förväntar man sig riktigt mycket bilar ute på vägarna i helgen, men hoppas ändå att man ska slippa större störningar.

– Det är främst om det händer något som det kan bli köer, annars bör det flyta på okej, säger Fredrik Glennemo på Trafikverket region nord.

Samma prognos ställer de kontor runt om i landet som Aftonbladet har varit i kontakt med.

”Var utvilad”

Claes Tingvall, trafik­säkerhetsdirektör på Trafikverket, ger några enkla tips för att göra resan säkrare. Som alltid gäller det att vara utvilad och nykter, ha bilbälte och hålla avståndet till framförvarande bil.

Bakifrån

– Men man bör också planera sin resa, kör på stora mötesfria vägar. Det gör väldigt mycket för din säkerhet, säger Claes Tingvall.

Han menar också att det är säkrare att åka på vägar med fartkameror, eftersom hastighetsbegränsningarna hålls bättre på dem.

Tre-sekunders-regel

Även om du kör på mötesfria vägar så kan olyckan vara framme. Framför­allt handlar det om att man kan bli påkörd av bilen bakom.

Det finns dock enkla knep för att du och dina medtrafikanter ska kunna känna sig säkra.

Håll avståndet till bilen framför. På en 90-väg ska du ha tre sekunder till ­bilen framför, för att hinna reagera om det händer ­något.

– Och om bilen bakom dig ligger för nära, släpp förbi den. Det är en risk för dig som du inte ska behöva oroa dig över, säger Claes Tingvall.

Julen är sällan den ­högtid då flest dödsolyckor inträffar. Enligt Jan Ifver, statistiker på Transportstyrelsen, inträffade inga sådana under perioden 23 till 27 december i fjol.