Grattis jordbor! Inget asteroidnedslag 2036

Jorden kommer inte träffas av asteroiden Apophis inom de närmsta 23 åren.

Och tur är väl det.

Ett nedslag i havet skulle skapa en monstertsunami.

Asteroiden Apophis verkar inte ha för avsikt att ta kål på mänskligheten när den passerar jorden, varken 2029 eller 2036.

Tidigare troddes det vara 2,7 procents risk att rymdstenen skulle braka in kära gamla Tellus 2029. Den beräknas passera oss med "bara" 36 000 kilometers marginal.

Noggrannare observationer har dock uteslutit ett nedslag. Istället riktades blickarna mot 2036. Men även då ser vi ut att slippa förlita oss på rymdborrare, a la Bruce Willis i Armageddon, då risken beräknas vara mindre än en på en miljon, det skriver Space.com på Yahoo News.

Stor blir större

När stenen passerade oss under onsdagen tog ett europeiskt teleskop nya bilder på Apophis.

De nya bilderna på asteroiden har visat att den är större än vad man tidigare trodde. Apophis är hela 325 meter bred, ungefär som tre fotbollsplaner på längden. Tidigare trodde man att den var 270 meter bred.

Som 65 000 Hiroshimabomber

Apophis upptäcktes i juni 2004 och blev känd för att den riskerade att slå ner på jorden 2029. Ett eventuellt nedslag på jorden skulle inte innebära slutet på allting, i alla fall inte för alla.

Ett nedslag skulle ha en sprängkraft på 510 megaton, att jämföras med världens största kärnvapenexplosion som hade en sprängkraft på 50 megaton. Klart är att ett område på flera tusen kilometer kring nedslagsplatsen skulle påverkas.

Skulle Apophis slå ner i havet skulle den generera en enorm tsunami, nästan 250 meter hög.

En knapp jordenrunt-resa bort

När Apophis passerar oss den 13 april 2029 kommer den som närmast befinna sig 31 300 kilometer från vår planet – jämförelsevis cirka tre fjärdedelar av jordens omkrets, som är drygt 40 000 kilometer.

Asteroiden kommer passera närmare än vissa satteliters.

Ingen asteroid, av Apophis storlek, har passerat oss närmare under den tid vi blickat ut i rymden, enligt ett uttalande från NASA.

Publisert: