Läkare varnar för ”kanelutmaning”

Foto: SCANPIX
Kanel.

avSara Lodin

NYHETER

Sökningen "Cinnamon challenge" ger 782 000 träffar på Youtube.

Men trenden kan vara farlig och leda till sjukhusvård.

Läkare i USA avråder tonåringar från att anta utmaningen, uppger AP.

"Kanelutmaningen" är en Youtube-trend som går ut på att svälja en matsked malen kanel, utan någon vätska till, på 60 sekunder. Att svälja en sked kanel låter kanske inte som någon utmaning – men videorna på Youtube målar upp en annan bild. Kanelen yr omkring, det hostas och kippas efter andan.

En rapport som publicerats i tidningen Pediatrics uppger att åtminstone 30 tonåringar över USA behövt läkarvård efter att ha antagit utmaningen under föregående år. Utmaningen kan orsaka kvävning, halsirritation, andningssvårigheter och till och med lungkollaps. Bland annat ska det ha lett till ett flertal sjukhusinläggningar i USA, skriver AP.

Drabbar särskilt astmatiker

The American Association of Poison Control Centers, en frivillig, nationell vårdorganisation som representerar USA:s giftcentraler, har fått en drastisk ökning i andel samtal i ämnet det senaste året.

Särskilt försiktig ska man vara om man lider av astma. "Människor med astma eller andra luftvägsbesvär upplever större risk att det ska resultera i andfåddhet och andningssvårigheter", skriver organisationen på sin hemsida.

Doktor Stephen Pont, talesman för The American academy of pediatrics och barnläkare i Austin, säger att rapporten är "ett upprop till föräldrar och läkare att vara medvetna om saker som kanelutmaningen" och att vara uppmärksamma på vad deras barn tittar på nätet.

Enligt doktor Steven E Lipshultz, professor i pediatrik, tillika medförfattare till rapporten har forskning antytt att kanel som hamnar i lungorna kan orsaka ärrbildning.

Startade hemsida mot utmaningen

Dejah Reed, 16, från Michigan, har testat kanelutmaningen fyra gånger, senast i februari förra året. De första tre gångerna gick det bra, men den fjärde gick det sämre.

– Jag skrattade jättemycket och hostade upp det och drog in det i mina lungor. Jag kunde inte andas, säger hon.

Efter händelsen lades hon in på sjukhus med lungkollaps och har sedan dess startat en hemsida mot kanelutmaningen där hon uppmanar andra tonåringar att säga nej till trenden.

Hon säger till AP att hon läste om utmaningen på sociala medier som Facebook och "tänkte att det skulle vara coolt att testa". Numer går hon under uppfattningen att det inte är coolt, utan farligt.

Fred Reed, flickans pappa, berättar att han kom hem och hittade dottern med "en blek, blåaktig färg".

– Det var fruktansvärt, säger han.

Han lyfte henne över axeln och körde henne till akuten. Hon blev inlagd i fyra dagar och skickades sedan hem med en inhalator, som hon fortfarande måste använda när hon blir andfådd. Tidigare har hon aldrig haft problem med astma eller andning.

Inga allvarliga fall i Sverige

I Sverige verkar trenden än så länge inte fått några allvarligare följder. På Giftinformationscentralen har man fått in några frågor, men ingenting av allvarlig karaktär.

– Vi har observerat det här, men det har inte varit något allvarligt fall beskrivet, det är jag säker på, säger Jonas Höjer, läkare vid Giftinformationscentralen.

Han framhåller också att kanelen i sig inte är giftig, utan att det farliga är om man drar ner små partiklar i luftvägarna.

– Man ska självklart avråda från sådant här, säger han.

Det är inte bara tonåringar som tar sig an trenden. Aftonbladet har tidigare skrivit om hur Peter Jidhe testade kanelutmaningen i Nyhetsmorgon, med ett kaosartat resultat.