Katt fick pippi

NYHETER

"Kajorna hovrade som jetplan"

1 av 4

Det skulle bara vara en snabb holk-kupp.

Men katten attackerades av både näbbiga skator och störtdykande kajor.

Till slut fick den vända hem med svansen mellan benen.

Gun Holgersson från Ingelstad hade precis satt sig med morgonkaffet i bersån för att njuta av fågelsången när någonting störde friden.
– Den ljuvliga sången ändrade karaktär plötsligt. När jag tittade upp såg jag att grannkatten hade klättrat upp i telefonstolpen och försökte ta sig in i fågelholken där, säger hon.

Katten, som ofta brukar vara på besök i trädgården, hade på något sätt fått nys om att sparvfamiljen i holken hade fått tillökning. Men när den försökte norpa en fågelunge kom undsättningen från oväntat håll.
– Två skator kom till sparvfamiljens hjälp. De kraxade och nafsade katten i rumpan, säger Gun Holgersson.

Attackflygande kajor

På bilderna som Gun Holgersson har tagit syns det hur katten vänder sig om mot skatorna med en indignerad min. Men skatorna höll sig ute på den smala telefonledningen där katten inte kunde nå dem. Till slut vände katten om och fokuserade på holken igen. Den här gången såg det ut som att sparvfamiljen skulle bli en unge kort.
– Då kom två kajor från ingenstans och hovrade som jetplan över katten. Då gick den ner och sprang i väg, säger Gun Holgersson.

Fåglarnas samarbete över artgränserna verkar ha gett bestående resultat. Sen dess har katten inte vågat sig upp i stolpen.
– Jag har aldrig varit med om något liknande! För mig var det här ett riktigt äventyr, säger Gun Holgersson.