Nyheter

Resistent gonorré oroar forskare

Av: 

Jenny Agö

NYHETER

Antalet gonorréfall ökar explosionsartat i Sverige och nu oroas forskare över att bakterierna blir allt mer resistenta.

– Vi har snart inga antibiotika kvar, säger Inga Velicko på Smittskyddsinstitutet.

Inte sedan 1989 har antalet gonorréfall varit så många i Sverige.

Inte sedan 1989 har antalet gonorréfall varit så många i Sverige. Förra året rapporterades 1098 fall – en femdubbling sedan mitten av 90-talet.

Statistiken oroar Smittskyddsinstitutet. Allt fler gonorréstammar blir nämligen resistenta mot antibiotika och obehandlad gonorré kan orsaka interna skador och leda till sterilitet.

– Vi måste vara oroliga. I Asien, framför allt Japan, finns bakterier som ingen kan hantera. Om de kommer hit får vi en allvarlig samhällssituation, säger epidemiologen Inga Velicko.

Många unga smittas

Hon oroar sig också över att könssjukdomen nu sprider sig snabbt i en helt ny grupp – unga heterosexuella.

– Det är en grupp som har flera partner. Gonorré är en smittsam infektion och har möjlighet att sprida sig ganska snabbt i den gruppen, säger Velicko.

Det är också bara i gruppen ungdomar 15–19 år som fler kvinnor än män smittades i fjol. Annars är gonorré dubbelt så vanligt bland män och den största ökningen står homosexuella män för.

Sex av tio gonorréfall upptäcks i Stockholm där andelen smittade per 100 000 invånare också är överlägset flest.

Många testar sig

Den explosionsartade ökningen av antalet gonorréfall beror enligt SMI på två saker: kondomanvändandet har gått ner och allt fler går och testar sig. Hela 160 263 personer gjorde det förra året.

Men även om gonorréfallen har ökat explosionsartat de senaste åren, är det ingenting jämfört med i början av 70-talet. Då var antalet fall nära 40 000 per år.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert: