Sverigedemokraterna anmäls för diskriminering

avKenan Habul

1 av 2 | Foto: Så här protesterar Sverigedemokraterna mot nya lagen.

Aftonbladet avslöjade i helgen de skånska Sverigedemokraternas hån mot papperslösa flyktingar.

Nu anmäler de politiska motståndarna SD för diskriminering.

– Man gör inte så här mot sina medmänniskor, säger Pia Kinnhult, M, ordförande i regionstyrelsen.

"Fototävlingen" med leende tandlösa människor, som SD i Skåne utlyste i sitt nyhetsbrev för maj, blev inte långvarig.

Sidan med bilderna togs bort efter order från partiledningen i Stockholm.

Men nu anmäls SD Syd till Diskrimineringsombudsmannen av Moderaterna och Miljöpartiet som tillsammans med de övriga borgerliga partierna styr i Region Skåne.

"Diskriminerande mot flyktingar"

– Budskapet de vill skicka är att människor kommer hit för att parasitera på det svenska samhället. Det är diskriminerande mot alla flyktingar, säger regionrådet Anders Åkesson, mp, ordförande tandvårdsutskottet.

Till Aftonbladet sa Lars-Johan Hallgren, SD:s gruppledare i region Skåne, att bilderna inte publicerades i rasistiskt syfte. Partiet ville protestera mot en lag som träder i kraft den 1 juli som ger papperslösa flyktingar bland annat rätt till akuttandvård.

Tandvården kostar några promille

– Tror de verkligen att människorna nere i Syrien vill komma till Sverige för att de får gå till tandläkaren? frågar Anders Åkesson.

I Skåne ha papperslösa rätt till sjuk- och tandvård sedan några år tillbaka.

Den totala kostnaden förra året landade på sju miljoner kronor av en budget på cirka 36 miljarder kronor.

– Det är bara några promille. Och man ska inte glömma att den här reformen också är viktig ur smittskyddssynpunkt.  Vi måste veta vilka sjukdomar människorna som finns i vårt område har, säger Pia Kinnhult.

Men huvudskälet är att "man vill sträcka ut handen till sina medmänniskor", enligt henne.

– Jag har all respekt för att man kan tycka olika i sakfrågan. Men det här sättet de vill debattera den på är upprörande, säger Pia Kinnhult.

SD välkomnar uppmärksamheten

Lars-Johan Hallgren välkomnar anmälan och tackar för att hans partis kritik mot beslutet får "extra uppmärksamhet", skriver han i ett e-post till Aftonbladet.

Enligt honom finns det ingenting diskriminerande eller främlingsfientligt i utskicket. Kritiken gäller att personer "som upphåller sig i landet illegalt får tillgång till tandvård för endast 50 kronor besöket", skriver han.

– Vi ville visa personer med uppenbart dålig tandstatus.  Deras eventuella härkomst eller ursprung är i det fallet ointressant och inte heller något som jag har kännedom om, hävdar Lars-Johan Hallgren.

ARTIKELN HANDLAR OM