Isovaara blev avvisad från restaurang

Riksdagsmannen Lars Isovaara (SD).
Riksdagsmannen Lars Isovaara (SD).

Riksdagsmannen Lars Isovaara (SD) hävdade att han blivit bestulen på en väska innan han förolämpade och gjorde grisljud mot en riksdagsvakt.

Men nu har en väska som sägs vara Lars Isovaaras lämnats in till riksdagen efter att ha hittas på en restaurang.

Samtidigt säger ett vittne till Dagens Nyheter att Isovaara blev avvisad från krogen efter att ha uppträtt störande. 

– Om det är så att vi blivit vilseledda angående händelserna i går natt så måste det naturligtvis få allvarliga konsekvenser, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

I natt polisanmäldes riksdagsmannen Lars Isovaara (SD) efter att han misstänks ha förolämpat en vakt i riksdagen. Han ska ha gjort grisljud och spottat mot honom. Isovaara ska dessutom ha sagt "såna som dig vill jag inte ha med att göra" till vakten, som har utländsk bakgrund.

Han försvarade sig med att han var mycket upprörd, efter att han blivit rånad på sin väska minuterna innan. En händelse han själv polisanmälde.

Ramlade ur rullstolen

Då ska Isovaara, som är partiets näringspolitiska talesperson, ramlat ur sin rullstol på Riksbron i Stockholm. Han var på väg hem efter en kväll på stan och enligt honom själv så var han berusad.

Han berättade själv för Aftonbladet i dag om händelsen.

– Jag var på väg hemåt från en tillställning på stan. På Riksbron så ramlar jag omkull med rullstolen, då är det två män som hjälper upp mig. När de går därifrån märker jag att min ryggsäck är borta, plånboken ligger där, säger han.

Väskan hittades

SD gick i dag ut med ett pressmeddelande där man, precis som Isovaara, sa att han blivit rånad på sin väska innan incidenten i riksdagen.

– Natten mot den 28 november utsattes Sverigedemokraternas riksdagsledamot Lars Isovaara i närheten av riksdagshuset för en grov stöld av två okända personer med invandrarbakgrund, skrev man.

Men det är fortfarande mycket oklart om det förekommit något rån. Enligt Expressen.se så hittades väskan i dag på en restaurang, där Isovaara glömt kvar den. Enligt uppgifter till DN hittades väskan på en krok under bardisken. Isovaara ska ha blivit ombedd av vakterna att lämna restaurangen då han uppträtt störande mot andra gäster. Det uppger ett vittne för DN.

I kväll lämnades också en väska in till riksdagen, strax efter klockan 20.00. Företrädare för SD fick ett samtal av riksdagens larmtjänst.

– De sa att en anonym person lämnat in en ryggsäck som påstås vara Isovaaras. Den är i ett säkerhetsskåp och ska röntgas, den anses väl vara en potentiell säkerhetsrisk. Hela saken verkar märklig, för om den hittats på en restaurang är det märkligt att den lämnats in på det här sättet, säger SD:s pressekreterare Martin Kinnunen.

Partiet ser allvarligt på det hela

Partiet, som tidigare sagt att Isovaara blivit rånad, skärper nu tonläget mot sin riksdagsman. I ett uttalande i kväll går partiledaren Jimmie Åkesson hårt åt Lars Isovaara.

– Om det är så att vi blivit vilseledda angående händelserna i går natt så måste det naturligtvis få allvarliga konsekvenser. Mer kan jag inte säga i det här läget då vi för tillfället delgetts information som ännu ej kunnat bekräftas, säger han.

Publisert: