Obamaseger – sen är det Hillarys tur

Av: Karin Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Politiska mästare Barack Obama vinner valet – om inget oväntat sker. Sedan är det dags för Hillary Clinton.
Foto: EVAN VUCCI/AP
Politiska mästare Barack Obama vinner valet – om inget oväntat sker. Sedan är det dags för Hillary Clinton.

6 NOVEMBER 2012. USA-val

Om bara vita män hade rösträtt i USA skulle Romney vinna en jordskredsseger. Nu är det som väl är inte så. Vilket gör att Obama kommer att sitta kvar i Vita huset i fyra år till.

Och sen, äntligen, är det Hillary Clintons tur.

Valrörelsen har vid en första anblick handlat om ekonomi. Om skatter, budgetunderskott, sjukförsäkring och arbetslöshetstal.

Men under ytan har valet lika mycket handlat om helt andra saker. Om rasism. Och synen på kvinnors rättigheter.

”Jag kan inte förstå varför någon kvinna skulle vilja rösta på Mitt Romney, ­förutom möjligen hans fru”, sade USA:s före detta utrikesminister Madeleine ­Albright i en intervju i höstas.

Spelar ett högt spel

En majoritet av de amerikanska kvinnorna håller med henne. ”Könsgapet” har gäckat de republikanska valstrategerna: Kanske behöver Mitt en lite mjukare framtoning?

Här är en idé: Kanske beror ”köns­gapet” på att Barack Obama tog strid för en lag mot lönediskriminering, medan Romney vill utse domare till Högsta domstolen som vill upphäva lagskyddet för fri abort? Att två av Republikanernas kandidater till senaten inte tycker att våldtäkt räcker som skäl för abort och att samma krav finns i partiets valplattform?

Ekonomi är inte allt.

Republikanerna har spelat ett högt spel. Det är inte bara kvinnorna man retat upp.

Sedan valet 2008 har andelen amerikaner som uttrycker rasistiska åsikter ökat, enligt en undersökning från undersökningsföretaget Pew.

Det har Republikanerna utnyttjat, och underblåst.

Man hör det inte från Romney själv, men lite längre ner i de republikanska leden har rasistiska argument varit vardagsmat i valkampanjen. Lögner om att Obama är muslim, född utomlands eller kvoterades in på Harvard för att han är svart.

Rasismen har också märkts i den politiska praktiken. På många ställen har Romneys parti infört regler som direkt syftar till att försvåra för svarta och andra minoriteter att rösta. 

Republikanerna har vägrat kompromissa om immigrationspolitiken, en nyckelfråga för väljare med latinamerikanskt ursprung.

Kampanjproffset Hillary

Republikanerna satsade på de vita männen. De satsade fel.

Som Martin Gelin, författare och USA-kännare, skrev nyligen: ”Det här är sannolikt det sista presidentvalet som Republikanerna kan vinna genom denna strategi.”

Om fyra år ser USA annorlunda ut, med ännu fler kvinnor som jobbar och ännu större andel med invandrarbakgrund.

Om inget oväntat sker så vinner Obama i natt.

Och sen, äntligen, är det Hillary Clintons tur. En av världens skickligaste politiker. Kampanjproffs, hyperintelligent och stenhård feminist.

Valet 2016 kan bli riktigt kul.

Publicerad: