Borgström granskas efter Quick-mejlen

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Claes Borgström granskas efter de mejl han skickat till Quick-utredarna och Göran Lambertz.

Advokatsamfundets Disciplinnämnd ska nu avgöra om han brutit mot god advokatsed, skriver Svenska Dagbladet.

Claes Borgström.
Claes Borgström.

I september uppdagades det att Thomas Quicks tidigare advokat, Claes Borgström, deltagit i en mejlkonversation med huvudpersonerna i Quick-fallet: justitierådet Göran Lambertz, som varit tongivande i debatten, samt åklagaren Christer van der Kwast och polisen Seppo Penttinen.

I ett mejl berömde Clas Borgström Göran Lambertz efter hans debatt mot Leif GW Persson i SVT:s "Aktuellt".

"Jag tycker att du hanterade diskussionen i Aktuellt mycket bra. Var Leif nykter?" skrev Borgström till Lambertz den 20 augusti.

Gratulerade Lambertz

Efter att Lambertz skrivit en debattartikel där han påstod att Quick är skyldig till ett mord som han redan friats från mejlade Borgström:

”En utmärkt artikel”.

När mejlen publicerades i flera medier kritiserades Borgström från flera håll. Generalsekreteraren i Advokatsamfundet, Anne Ramberg, beslutade då på eget initiativ att en inleda en granskning om varför Borgström deltagit i konversationen, skriver SvD.

Kan uteslutas ur samfundet

Nämnden ska nu pröva om Borgström eventuellt brutit mot god advokatsed. Han kan då få en erinran, en varning eller i exceptionella fall uteslutas ur samfundet, skriver tidningen.

Att generalsekreteraren och Advokatsamfundets styrelse tar initiativ till ett ärende är ovanligt - i normalfallet prövar nämnden bara ärenden där anmälaren är en klient, motpart eller någon annan som är berörd av saken.

– Det här kommer att hanteras precis på samma sätt som i andra ärenden, och advokaten får inkomma med ett yttrande. Normalt tar ett ärende ungefär tre månader att handlägga, säger Anne Ramberg till SvD.

Publicerad: