Bilden som visar det unika med Centerpartiet

Centerpartiet är unikt i svensk politik – med tre kvinnliga partiledare.

Här är de samlade på en och samma bild: Annie Lööf, 29, Maud Olofsson, 57, och Karin Söder, 84.

– De här två damerna har inspirerat mig jättemycket, säger Lööf.

För en stund sedan drog Centerns framtidsstämma, som samlar 800 personer, i gång på Infra city i Upplands Väsby.

– Det kommer sannolikt inte att puffa vit rök från taket på Infra city, men på söndag ser ett nytt idéprogram för Centerpartiet dagens ljus, sa Annie Lööf i sitt inledningstal.

Med henne på första bänkraden satt hennes två föregångare på partiledarposten, Maud Olofsson och Karin Söder.

Trion träffades redan innan stämman samlades i kongresshallen. De hälsade hjärtligt på varandra - och talade om den intensiva debatt som föregått det idéprogram som ska antas i helgen.

”Får aldrig glömma våra rötter”

Karin Söder var Sveriges första kvinnliga partiledare, hon satt åren 1986-1987, och var dessutom statsråd i Thorbjörn Fälldins regering. Hon har inte alls tyckt om en del av förslagen från arbetsgruppen som tog fram idéprogrammet. Hon fnyser åt förslag som månggifte och slår fast:

– Vi får aldrig glömma våra rötter, säger hon.

Inte heller Maud Olofsson, C-ledare 2001-2011, har tyckt särskilt mycket om en del av ursprungsförslagen. Men hon ser fram emot stämman och tror att partiet kommer att landa i en bra överenskommelse där de vassaste kanterna filats ned.

”De har verkligen inspirerat mig”

Annie Lööf var mycket glad när hon träffade sina föregångare.

– De har verkligen inspirerat mig.

Inget annat parti i svensk politik har kommit i närheten av Centern när det gäller kvinnor i toppen. Miljöpartiet har förvisso haft många kvinnliga språkrör, men då alltid i delad ledning med en man. Och också Folkpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har letts av kvinnor. Maria Leissner respektive Gudrun Schyman och Mona Sahlin.

Varför är det just C som lyckats ha flera kvinnliga partiledare?

– Vi har ju haft ett starkt kvinnoförbund under många år, som har lyft fram kvinnor på ledande positioner. Och det är genom förebilder andra kan se att "kan hon så kan jag", säger Lööf.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN