Så klarar kissen krisen

Av:  TT

Förnödenheter för katt.
Förnödenheter för katt.
Kattägaren Stefan Stålfågel är redo om krisen skulle komma.
Kattägaren Stefan Stålfågel är redo om krisen skulle komma.

Du har bunkrat frystorkat och vatten. Du har vevradio och solcellsladdare. Men har du förberett dina husdjur för när krisen eller kriget kommer?

När Myndigheten för samhällsskydd och beredskap förra året skickade ut sin broschyr "Om krisen eller kriget kommer" fick den kritik av Svenska djurskyddsföreningen för att det inte fanns en rad om husdjuren.

– Sedan dröjde det inte länge förrän de stora skogbränderna bröt ut och det första de drabbade pratade om var sina djur, säger Johan Beck-Friis, generalsekretare för Svenska djurskyddsföreningen.

Han poängterar att som djurägare måste man vara medveten om att samhället kommer att prioritera människorna vid en kris. Djuren blir ditt eget ansvar.

Foder viktigt

De viktigaste förberedelserna är att ha foder så att djuret klarar sig och att snabbt kunna transportera det.

– En katt är inte lätt att ha lös i en bil, ändå är det många som inte har en transportbur hemma. Sedan måste man träna djur på att bli transporterade, och det måste göras förebyggande så att man slipper jaga djuret i en redan stressig situation.

Han rekommenderar att ha foder så att det räcker i två veckor hemma och att lära husdjuren att äta torrfoder, som har bra hållbarhet.

– Jag tror inte att något djur kommer att svälta för att det inte finns färsk leverpastej, men man gör både sig själv och sina djur en björntjänst om man inte tränar dem på att äta all sorts mat.

Inte släppa ut

Att släppa ut husdjur och tänka att de klarar sig själva avråder han bestämt från.

– Våra domesticerade husdjur, som hundar och katter, klarar sig inte. Kanske en utekatt klarar sig så länge temperaturen tillåter, men när det blir vinter och kallt är det svårt för alla djur att hitta mat.

Johan Beck-Friis är själv hundägare. Han har alltid en gammal mjölkkruka fylld med torrfoder, tillsammans med koppel och bajspåsar och annat som kan behövas, nära ytterdörren.

– Och vi har sett till att hunden gillar att hoppa upp i bilen så att det ska gå snabbt och enkelt.

Om djurägare har förberett sig och sina djur för en krissituation är det en vinst för samhället, anser Johan Beck-Friis.

– I teorin är djuren en lågprioriterad grupp, men i verkligheten är det många som engagerar sig mer i sina djur än i sig själva. Vi har sett exempel i USA där folk vänder tillbaka till sina hem trots översvämningar eller bränder bara för att få med sig sin hund. På så sätt riskerar de inte bara sitt eget liv utan även räddningspersonalen som måste undsätta djurägaren.

Publisert: