Trafikkaoset fortsätter: Polisen varnar för snörök

Väder: SMHI utökar klass 1-varning

avAdam Westin

Norrbotten har varit svårt olycksdrabbat under dagen.

Bland annat krockade en linjebuss med en traktor.

På eftermiddagen drar snöfallet in över Västsverige.

– Det är halkan som är den stora utmaningen, säger presschefen Bengt Olsson.

Många fick plocka fram snöskyfflarna eller låta bilen stå under helgen. Polisen och Trafikverket uppmanade folk att hålla sig hemma – eller åtminstone ta med varm dryck om man skulle ut i trafiken.

Trafikproblemen fortsätter, och under måndag eftermiddag och natt mot tisdag råder klass 1-varning i Västra Götaland, Halland och Värmland. Uppemot 15 centimeter snö väntas.

Laddar Live Upplevelse

”Håll ordentliga avstånd”

Trafikverkets pressjour uppger att det varit lugnt på vägarna under natten mot måndag, men kan vara halt på många håll.

– Det råder vinterväglag nu i stora delar av Sverige där det kanske inte brukar göra det, säger Yasmine Boulechfar på Trafikverket.

Det kan vara halt framför allt på östkusten från Stockholm hela vägen upp till Umeå, men även i Mälardalen, Östergötland och Sörmland, varnar Trafikverket.

– De stora utmaningarna kommer ligga längs östra kusten under dagen, det är lämningar från igår. Och det är framförallt halkan som är den stora utmaningen, säger Trafikverkets Bengt Olsson i Aftonbladet TV.

Uppmaningen är att ta det lugnt i trafiken.

– Man ska bland annat se till att man håller ordentliga avstånd till framförvarande, och sänker hastigheten, säger Yasmine Boulechfar på Trafikverket.

Bussolycka i Luleå

Bara på E4 i Norrbotten har det skett fem olyckor under morgonen och förmiddagen. Polisen varnar för snörök och uppmanar trafikanter att ta det lugnt och hålla avståndet, även i Västerbotten.

Strax efter klockan 12 skedde en olycka på riksväg 97 strax om Luleå, där en linjebuss kört in i em traktor.

– Enligt de första uppgifterna är fem skadade. Det är personer i bussen, oklart om föraren är en av dem, säger Ronnie Lindberg, inre befäl på räddningstjänsten Luleå.

Omkring 20 personer var ombord, uppger räddningstjänsten. Två personbilar blev också inblandade i olyckan.

SJ: ”Nåt tåg på varje linje”

SJ ställde in ett 20-tal tåg under gårdagen och de kommer behöva ställa in fler under måndagen.

– Det blir nog något tåg på varje linje skulle jag nästan säga. Det är sviter efter gårdagen, att vi har tåg som står på fel ställe i landet eller personal som efter gårdagen hamnat på fel ort. Personalen behöver också en viss tids vila mellan arbetspassen, säger Lina Edström på SJ:s pressjour.

SJ uppmanar resenärer att kontrollera sin avgång på hemsidan eller i appen innan man beger sig till stationen.

– De som haft bokade biljetter på inställda tåg har vi försökt kontakta för ombokning, säger Lina Edström på SJ. Biljetter till inställda tåg kan även återbetalas.

Problem i pendeltrafiken

I Storstockholms pendeltågstrafik är det växelfel både norr och söder om stan vilket ställde till stora problem i morgontrafiken.

”Inställda tåg förekommer på pendeltåg linje 44 mellan Bro/Kallhäll samt Älvsjö på grund av rådande väderlek”, skriver SL.

Det beror bland annat på rikliga snömängder norr om Stockholm.

– På grund av snön är det förseningar i trafiken i pendeltrafiken, snön ställer till det där fortfarande. De har jobbat hela natten men det är en del kvar, säger Yasmine Boulechfar på Trafikverket.

Växelproblem i Upplands Väsby och Märsta påverkar även SJ:s trafik.

– Vi tvingas ställa in avgångar på grund av infrastrukturproblemet, och leder om tåg via Arlanda, säger Stephan Ray på SJ:s pressjour.

Nio inställda flyg från Arlanda

Även flygtrafiken drabbas av inställda avgångar på flera håll.

Klockan 06 var antalet inställda avgångar nio från Arlanda, fyra från Landvetter, en från Malmö, två från Umeå och två från Luleå.

– Förhållandena är extraordinära. Vi har haft förseningar på en timme eller mer under hela dagen, sade Lovisa Ernestam på Swedavias pressjour till TT i går.

1 av 4 | Foto: Stefan Mattsson
Under morgonen skapade en buss kaos efter att den fastnade i halkan på påfarten till Centralbron i centrala Stockholm.
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Tågtrafik

SJ

AB Voice