Makedonien på väg att bli Natoland

avTT

Foto: Geert Vanden Wijngaert
Makedoniens utrikesminister Nikola Dimitrov och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg skakar hand när avtalet skrivits under.

Natoländerna har undertecknat ett avtal med det blivande Nordmakedonien – som därmed också är en blivande medlem i försvarsalliansen. Det har blivit möjligt sedan landet blidkat Grekland genom att gå med på att byta namn.

Anslutningsprotokollet skrevs under av Makedoniens utrikesminister Nikola Dimitrov och samtliga 29 medlemsländer på onsdagen. Det innebär det första steget till att göra landet till medlem i försvarsalliansen.

"Jag ser fram emot den dag då 30 flaggor fladdrar utanför Natos högkvarter", skriver generalsekreterare Jens Stoltenberg på Twitter.

Även EU:s utvidgningskommissionär Johannes Hahn gratulerar och skriver att undertecknandet är ett steg i riktning mot "fred och stabilitet" i västra Balkan, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Makedonien kunde ha påbörjat medlemsprocessen för tio år sedan, men har blockerats av Grekland på grund av en långvarig namnkonflikt. Men nu har länderna grävt ner stridsyxan och beslutat att Makedonien ska döpas om till Nordmakedonien. Därmed gick också Grekland med på att inte använda sitt veto mot ett Natomedlemskap för grannlandet.

Efter det att anslutningsprotokollet är undertecknat kommer Makedonien att gå vidare med att informera FN och andra berörda institutioner om sitt nya namn, enligt BBC.

ARTIKELN HANDLAR OM