Splittrat Spanien väntar på besked om nyval

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Premiärminister Pedro Sánchez vid omröstningen i det spanska parlamentet. Hans budget föll och nu väntar sannolikt nyval.

Spanien står inför sitt tredje parlamentsval på fyra år. Sedan regeringens budget fallit väntas premiärminister Pedro Sánchez på fredag meddela datum för nyval.

Efter den hätska budgetdebatten dagen före stod det klart att Sánchez socialistiska minoritetsregering skulle straffas vid onsdagens omröstning.

Två katalanska separatistpartier – med vars stöd Sánchez tog makten i somras – röstade emot budgeten ihop med konservativa PP och liberalkonservativa Ciudadanos.

Den katalanska självständighetsfrågan, som egentligen genomsyrar all spansk politik numera, är orsaken till sidbytet. Överläggningar mellan regeringen och separatistsidan bröt samman i fredags, eftersom regeringen vägrat att diskutera möjligheten för en folkomröstning om självständighet för regionen Katalonien.

Dessutom inleddes häromdagen den ytterst känsliga rättegången i Högsta domstolen mot tolv ledande separatister – varav nio tidigare regionministrar – som står åtalade för bland annat uppror efter utbrytningsförsöket hösten 2017.

Log och teg

Budgetförslaget fick 191 röster emot sig, 158 röstade emot och en avstod. Formellt skulle Pedro Sánchez kunna regera vidare med 2018 års budget, men politiska bedömare håller det som uteslutet.

– Juridiskt sett är han inte tvungen att (utlysa nyval), men politiskt är det frågan om regeringen är berättigad att inte göra det, säger vice forskningschef Antonio Barroso på analysföretaget Teneo till AFP.

Efter förlusten lämnade en spänt leende Sánchez parlamentet utan att yttra ett ord. I samband med ordinarie regeringsmöte på fredag kommer han sannolikt ge besked om när nyvalet blir av.

Troligast är den 28 april, enligt vad flera spanska medier erfor på onsdagskvällen. I så fall måste premiärministern upplösa parlamentet senast den 5 mars.

Ett annat datum som nämnts är den 26 maj, som i så fall skulle bli en "supersöndag" i Spanien med samtidiga EU-, region- och kommunval.

Ordinarie parlamentsval skulle annars ha hållits i mitten av nästa år.

Nytt högerblock

I opinionsmätningarna är Sánchez PSOE störst, men övertrumfas av ett nytt högerblock. Där ingår förutom PP och Ciudadanos även högerextrema Vox, som är stark motståndare till alla eftergifter till Katalonien.

Vox gjorde överraskande intåg i Andalusiens regionval i januari och bidrog till att kasta ut PSOE som styrt regionen i 36 år. Allt tyder på att Vox i ett nationellt nyval också skulle vinna platser, och därmed rita om Spaniens politiska karta.

PP-ledaren Pablo Casado, som siktar på att bli ny premiärminister, anser att budgetutfallet "i praktiken är en förtroendeomröstning om Pedro Sánchez". Redan vid söndagens stora högerdemonstration i Madrid, med krav på nyval och protester mot regeringens mjukare ton mot separatisterna, kände han vinden fylla seglen.

I huvudstaden fortsatte separatisträttegången. Vid tisdagens start ifrågasatte försvarsadvokaterna det legitima i att åtala politiker och andra för deras fredliga självständighetssträvanden. Ett politiskt spektakel, var en advokats etikett på hela processen. På onsdagen gav åklagarsidan moteld.

– Det här är ett mål till försvar av den spanska demokratin. Ett försvar av författningsordningen som välsignades i 1978 års konstitution, i vilken Katalonien erhöll större understöd än resten av Spanien, sade Javier Zaragoza enligt El País.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM