Akademiska sjukhuset: Vårdkrisen värre än någonsin

avAftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Peter Wixtr m / AFTONBLADET / 85326

Vårdplatskrisen på Akademiska är värre än någon gång tidigare.

Nu larmar personal om att patientsäkerheten snart inte kommer att kunna garanteras.

Patienter som behandlats på akuten, men behöver läggas in, behöver vänta mellan 12 och 24 timmar på att få en plats på en vårdavdelning, skriver Enköpingsposten.

Nu ryter personalen ifrån:

– Det har aldrig varit så här illa förut under den tid jag jobbat på sjukhuset. Om det fortsätter kan vi inte garantera patientsäkerheten, säger Malin Gutentoft, sjuksköterska på akutmottagningen.

Förutom platsbrist saknas även toaletter som fungerar för sängliggande patienter, dessutom uppger personal att det saknas mat till patienterna.

– Det spelar ingen roll om vi springer snabbare eller jobbar hårdare. Vi ligger ständigt efter. I går på morgonen köpte min chef med sig mat på väg till jobbet så att vi kan erbjuda patienterna något annat än smörgåsar, fortsätter Malin Gutentoft.

Stefan Hjulström, produktionschef vid Akademiska sjukhuset, säger att bristen på vårdplatser är ett stort problem och att orsaken till det är att det finns för få sjuksköterskor.

– Det är absolut ett misslyckande. Vi måste ta oss ur den här situationen. Det är ingen bra arbetsmiljö när vi hela tiden har överbeläggningar. Risken är att ännu fler sjuksköterskor slutar, säger han till Enköpings posten.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM