Här dör flest i hjärtinfarkt: ”Skillnader i levnadsmönster”

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bertil Ericson / TT

Andelen som dog av en hjärtinfarkt 2017 var dubbelt så hög i Norrbottens län jämfört med Uppsala län, visar nya siffror från Socialstyrelsen.

Allt färre svenskar dör i sviterna av en hjärtinfarkt.

2017 dog knappt 5 900 personer, skriver tidningen Norrbottens-Kuriren.

Det är en minskning med 400 jämfört med året innan. Och ser man längre bakåt i tiden är skillnaderna mycket större än så. 1987 dog exempelvis över 18 400.

– Det är en fantastisk utveckling sett över 20-30 år. Allt färre insjuknar och av de som drabbas är det färre som dör tidigt. Det är fantastiskt positivt, säger Bertil Lindahl, kardiolog och professor på Uppsala universitet, till nyhetsbyrån Siren.

Ungefär 60 procent av alla avlidna i hjärtinfarkter 2017 var män. Men Socialstyrelsens kartläggning har också visat att det finns stora skillnader mellan grupper med olika utbildningsnivå. Det är exempelvis mer än dubbelt så vanligt att lågutbildade kvinnor drabbas av hjärtinfarkt jämfört med högutbildade kvinnor.

Uppsala län hade lägst andel döda i hjärtinfarkt 2017, med 57 dödsfall per 100 000 invånare över 20 år. Motsvarande siffra i Norrbotten var 112, vilket är den högsta siffran i landet.

– Jag tror att de regionala skillnaderna till stor del kan förklaras av skillnader i levnadsmönster. Sådant som övervikt, rökning, motionsvanor och stress, fortsätter Bertil Lindahl.

ANNONS

Storsäljare

Uppsala

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad: