Strejkande textilarbetare hotas förlora lönen

avTT

Foto: Suvra Kanti Das/AP/TT
Strejken bland Bangladeshs drygt fyra miljoner textilarbetare har lett till våldsamma sammandrabbningar med polisen.

Textilarbetare i Bangladesh har gått ut i strejk och kräver högre lön. Efter en veckas våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis går nu arbetsgivarnas representant ut och kräver att arbetarna återvänder till jobbet på måndag - annars dras lönen in.

– Om ni inte återvänder till arbetet i morgon kommer ni inte att få er lön utbetald och vi kommer att stänga fabriker på obestämd tid, sa Siddiqur Rahman, ledare för textilfabrikernas arbetsgivarförbund BGMEA vid en presskonferens.

Under veckan som gått har minst en demonstrant dödats och dussintals skadats. På söndagen kom rapporter om minst 20 skadade när polisen använde tårgas och vattenkanoner för att skingra en folkmassa som blockerade en motorväg i textildistriktet Ashulia.

I höstas meddelade regeringen att minimilönen för textilarbetare skulle öka till 8 000 taka, motsvarande drygt 850 kronor, i månaden. Men fackförbundens ledare har sagt att ökningen endast gäller en liten del av de drygt fyra miljoner människorna som utgör landets textilbransch.

Regeringen har samlat en grupp fabriksägare, fackförbundsledare och tjänstemän för att undersöka lönekraven.

– De kommer att mötas i kväll. Arbetarna kommer att vara tvungna att acceptera deras beslut, säger Rahman.