Brutala nederlagssiffrorna chockar britterna

avIsabelle Nordström

Att Theresa Mays brexitavtal skulle röstas ner av brittiska parlamentet var väntat.

Men ett så brutalt nederlag som det blev kunde nog ingen föreställa sig:

202 ja mot 432 nej.

I kväll har varit en avgörande kväll för Storbritanniena framtid. Med 202 ja mot 432 nej röstade underhuset i brittiska parlamentet ner premiärminister Theresa May.

Även om de flesta räknade med att nej-sidan skulle vinna kunde få föreställa sig att försluten skulle bli så kännbar för May.

– Omfattningen av nederlaget för regeringens förslag är större än vad många hade förväntat sig. Det är ett riktigt tungt nederlag, säger Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, till TT.

Aftonbladet reporter på plats i London, Petter Larsson, beskriver stämningen utanför parlamentet som utanför en fotbollsarena.

De flesta utanför jublade när resultatet kom.

The Telegraph kallar omröstningen för förödmjukande. Sky News rapporterar att Theresa Mays förlust i kväll är den största någonsin i det brittiska parlamentet, för en regering.

May har nu tre dagar på sig att återkomma till parlamentet med vad regeringen avser göra, det vill säga plan B.

”Katastrofalt misslyckande”

Under onsdagskvällen kommer parlamentet att debattera ett förslag om misstroendeförklaring.

– Jag har nu lagt fram en misstroendemotion. Den ska debatteras i morgon, säger oppositionsledaren Jeremyn Corbyn, partiledare för Labour.

– Hon har förlorat det här husets och folkets förtroende.

Kritiken mot Theresa May lät inte vänta på sig.

”Ett katastrofalt misslyckande för Theresa Mays ledarskap. Har hon någon heder i kroppen avgår hon”, skriver Nigel Farage, tidigare partiledare för EU-kritiska partiet UKIP, på Twitter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brexit