Veterandiplomat blir EU-minister

avTT

Publicerad:
Hans Dahlgren (S) tillsammans med statsminister Stefan Löfven. Arkivbild.

Veterandiplomaten Hans Dahlgren (S) blir ny EU-minister i statsrådsberedningen, direkt underställd statsministern.

– Det känns väldigt speciellt att få det här uppdraget, säger han.

Dahlgren har en lång utrikespolitisk karriär, bland annat som kabinettssekreterare på Utrikesdepartementet och FN-ambassadör, tills han år 2013 blev kanslichef och partikassör för det Socialdemokratiska partiet.

Närmast kommer han från posten som statssekreterare för utrikes- och EU-frågor, men nu blir han alltså ny EU-minister.

– Jag har verkligen fått bekräftat vilken betydelse EU-medlemskapet har, och det känns därför speciellt att få det här uppdraget, speciellt i den här tiden när vi har så stora frågor framför oss, säger Dahlgren under presskonferensen efter statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring.

– Vi har brexit, klimatfrågan där också EU måste göra mer, vi har jobb och tillväxt samt frågor kring migration som måste lösas genast, fortsätter han och nämner också det kommande EU-valet.

– Så det blir mycket att göra.

Dahlgren förekom flitigt i medias rapportering om regeringens hantering av flodvågskatastrofen i december 2004. Frågan gällde huruvida dåvarande statssekreterare Lars Danielsson verkligen hade varit i kontakt med Dahlgren, vilket denne förnekade.

Dahlgren är född i Uppsala och har i botten en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm. Under 1980-talet var han ambassadör och utrikespolitisk rådgivare åt dåvarande statsminister Ingvar Carlsson (S). Dessförinnan departementsråd och utrikespolitisk rådgivare åt dåvarande statsminister Olof Palme (S).

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM