Nordkoreaner får revolutionsflygblad

NYHETER

Sydkorea bombar info till sin nordiska grannar

Foto: Scanpix
I Sydkoreas huvudstad Seoul hölls demonstrationer på fredagen.

Revolterna i Afrika och Arabvärlden kan spridas ända till Nordkorea.

Det hoppas åtminstone Sydkorea som bombat sina nordliga grannar med flygblad där man berättar om folkets revolter.

I Sydkoreas huvudstad Seoul hölls demonstrationer på fredagen.

I många av världens länder har längtan till frihet gjort att folket fyllt gatorna i protest mot landets ledningar.

Folket i Nordkorea lär vara ovetandes om de massiva demonstrationer som genomförst norra Afrika och Arabvärlden. Landets ledning har nämligen ett fortsatt starkt grepp om samtlig kommunikation och media i landet.

Kontroll över folket

– Jämfört med några av Arabländerna har de mycket mer effektivt hållit kontroll över folket, säger Cho Min från det koreanska institutet för nationellt enande enligt Reuters.

Det vill Sydkorea ändra på.

Flygblad med information om upploppen och revolutionen i Egypten och demonstrationerna i Libyen har skickats in i Nordkoreas fattiga delar. Man har med hjälp av ballonger släppt ner flygbladen tillsammans med mat, medicin och radioapparater.

Målet med flygbladen är att få även nordkoreanerna att törsta efter förändring. Men den sydkoreanska ledningen har inga stora förhoppningar om tilltaget i själva verket ska ge resultat.

Samtal bröt samman

– Du kan aldrig förutsäga en regims kollaps innan dagen den händer, men till råga på allt, detta är ett väldigt stängt samhälle med kontroll över informationsflöde och resande, säger Cho Min.

Han tror att folket i Nordkorea själva knappt förstår vad demokrati och frihet egentligen innebär, men den sydkoreanska informationskampanjen till Nordkoreas folk fortsätter.

Tidigare i februari avbröts försöken till medlingssamtal mellan de två länderna och förhållandet sedan förra årets bombningar är fortsatt spänt.