Den nya arabvärlden

”USA:s inblandning kan skada revolutionen”

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Experter: Nära att Nato eller USA går in militärt i Libyen

Amerikanska soldater i Irak.
Amerikanska soldater i Irak.

En militär insats mot Libyen från Nato eller USA är inte långt borta.

Men en sådan skulle kunna skada hela den demokratiska utvecklingen i Nordafrika och Mellanöstern.

– Spridningen av den folkliga revolutionen skulle påverkas, säger Alexander Atarodi, expert på Nordafrika och Mellanöstern på Försvarets forskningsinstitut.

Alexander Atarodi Nordafrika- och Mellanösternexpert på Försvarets forskningsinstitut.

USA:s president Barack Obama krävde i går att omvärlden agerar mot Gaddafis våldsanvändning i Libyen. Vita huset meddelade bland annat att militära insatser inte är uteslutet.

Och i dag kallade Nato in till ett krismöte om situationen i det nordafrikanska landet.

– Vi har resurserna som kan användas i en situation som denna, säger Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen.

Minns Rwanda

Att Nato eller en annan allians ledd av USA militärt går in i Libyen för att stoppa våldet är inte långt borta, enligt experter Aftonbladet pratat med.

– Det är inte alls uteslutet. Det internationella samfundet har utvecklingen i Rwanda, där man inte vidtog tillräckligt starka militära insatser för att stoppa våldet, i färskt minne. Nu har vi ungefär samma situation där en ledare utövar kraftigt våld mot civila, säger Alexander Atarodi, Nordafrika- och Mellanösternexpert på Försvarets forskningsinstitut, FOI.

"Kirurgisk insats"

Atarodi jämför också situationen i Libyen med den i Irak 1986. Då beordrade Saddam Hussein militären att attackera staden Halabja med tusentals dödsoffer som följd.

Men en Nato-ledd insats liknande den i Afghanistan eller Irak är inte trolig. Griper Nato in sker det kort och snabbt.

– Sätter man in stora militära insatser spelar USA:s marinkår en avgörande roll. Men de är för tillfället häftigt engagerande i Afghanistan och Irak. En militär operation i Libyen skulle bli kirurgisk och liten, säger Johan Tunberger, journalist och tidigare försvarsanalytiker på FOI.

Kan förstöra protesterna

Alexander Atarodi är inne på samma linje.

– De militära målen i Libyen är väldigt lättillgängliga. Gaddafis makt koncentreras just nu i Tripoli. Kommer vi i en situation där en extern makt tvingas agera så blir det en tämligen lätt och snabb insats.

Men, en militär insats i det här läget skulle kunna stjälpa mer än det hjälper.

– Revolutionen med krav på demokrati och mänskliga rättigheter i Nordafrika och Mellanöstern har växt fram utan inblandning av externa krafter. Skulle USA eller någon annan makt gå in i det här läget skulle protesterna förknippas med USA:s inblandning. Det skulle förstöra spridningseffekten och den positiva bild världen har fått av upproren, säger Alexander Atarodi.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Den nya arabvärlden

Libyen