Grävde sig igenom 60 centimeter tjock vägg

avStaffan Dickson

Spektakulär rymning från norskt fängelse

Foto: Lars Erik Skrefsrud/VG/POLISEN

Här är hålet som blev Nikolin Kasas nyckel till frihet.

Sten för sten grävde han sig igenom den 60 centimeter tjocka väggen Vestoppland-fängelset i norska Gjøvik.

Nikolin Kasas, från Albanien, är misstänkt för att tillsammans med fem kumpaner ha försökt smuggla in sju kilo heroin från Sverige till Norge i juli 2010. I väntan på rättegång satt han häktad på Vestoppland-fängelset i Gjøvik i Norge.

Täckte över med spegel

Tack vare sitt goda uppförande flyttades Kasas till en av två specialceller för särskilt betrodda fångar. I specialcellerna fanns kontorsstolar med avtagbara stänger som förbinder sätet med stolsryggen. Det är med en sådan stång Nikolin Kasas förmodas ha grävt sig igenom den 60 centimeter tjocka cellväggen. När han inte grävde täckte han över hålet med en spegel.

Spolade ner murbruket

– Sannolikt har han lossat sten för sten, sköljt ner murbruket i toaletten och satt tillbaka stenarna så att han bara behövde sparka ut dem när han väl forcerade väggen, säger Vestoppland-fängelsets chef Hans Grøndal till VG.

Enligt polisen i Norge ska rymningen ha skett klockan 00.44 natten till söndagen den 30 maj. Tre kriminalvårdare var i tjänst när Kasa grävde sig ut, men rymningen upptäcktes inte förrän tio timmar senare.

Kan ha flytt till Sverige

Nikolin Kasa är efterlyst genom Schengen-samarbetet och Interpol. Han har ingen anknytning till Norge, men tros ha ett brett kontaktnät utomlands.

– Hade jag varit honom hade jag inte stannat i Norge. Vi vet att han bland annat har bekantskaper i Sverige, säger poliskommissarie Eirik Ekeli.