Ett självmord – varje månad

Borås har minst antal vårdplatser i landet inom psykiatrin

I Borås sker ett självmord varje månad inom psykiatrin.

Bara tre av patienterna vårdades inom slutenvården.

– Vi har minst vårdplatser i landet, säger verksamhetschefen Bengt-Arne Andersson.

I måndags avslöjade Aftonbladet att 1 446 patienter tagit sina liv i psykiatrins vård på mindre än fem år. I dag publicerar vi vår femte delrapport från den pågående livegranskning Piller pengar och psykvård.

Självmorden inom vården är relativt jämt fördelade över landet. I Stockholm, Göteborg och Malmö har flest självmord rapporterats av psykiatrin, där finns flest boende och flera av de största sjukhusen som Sankt Göran, Sahlgrenska och MAS.

Flest anmälningar kommer också från norra Stockholm där Sankt Görans sjukhus ingår, sammanlagt handlar det om över 50 anmälningar. Södra Stockholm har ungefär lika många.

Över 50 anmälningar

Akademiska sjukhuset har gjort över 40 anmälningar och det har även Södra Älvsborgs sjukhus i Borås som trots att det inte hör till landets största upptagningsområden hamnar i topp på listan.

På mindre än fem år har minst 43 patienter tagit sina liv inom psykiatrin i södra Älvsborg, visar Aftonbladets granskning. Bengt-Arne Andersson, verksamhetschef på en av psykklinikerna på sjukhuset, säger att han känner till 59 självmord mellan 2006 och 2010 – det vill säga ett självmord i månaden.

Bengt-Arne Andersson.
Bengt-Arne Andersson.

–  Jag är nästan helt säker på att vi har anmält alla. Det är klart att det alltid finns brister och anledning till självkritik, men jag vågar inte säga att vi hade kunnat rädda liv om vi gjorde annorlunda, säger han.

Av  de 59 självmorden har bara tre skett under pågående slutenvård, ytterligare 12 hade nyligen skrivits ut från sluten avdelning, säger han.

Majoriteten vårdades alltså inom öppenvården. Det är inte förvånande med tanke på att södra Älvsborg har få vårdplatser – bara 66 stycken. Varje år vårdas mellan 6 000 och 7 000 inom psykiatrin i Borås med omnejd.

– Vi har en väldigt öppenvårdsbaserad psykiatri, det är en modell som vi är nöjda med. Men vi har också haft en besvärlig beläggningssituation, säger Bengt-Arne Andersson.

Ändå tror Bengt-Arne Andersson inte att självmorden är kopplade till de få sängplatserna.

Följ vår granskning av psykiatrin LIVE

Klicka här eller på bilden för att komma till startsidan av Aftonbladets livegranskning ”Piller Pengar Psykvård.”

Kristina Edblom

Publisert: