Knivdödade sin mor – sköts ihjäl av polis

NYHETER

Den 26-årige mannen mötte polisen med två knivar i bostaden i Eskilstuna.

Innan dess hade han kniskurit sin mamma till döds.

Då sköt polisen ihjäl honom.

Grannar larmade polisen om ett våldsamt bråk i en lägenheten där den 51-åriga kvinnan bodde. När poliser anlände till adressen strax före klockan ett i natt mötte de en 26-årig man, som höll en kniv i handen, och de hittade den ihjälskurna kvinnan.

– Han hade två knivar. Den ena var stor och den andra riktigt stor, säger Fredrik Wallén, pressansvarig vid polisen i Eskilstuna.

Vägrade lyda order

Mannen fick order av poliserna att släppa kniven men han ska ha vägrat lyda deras order. Då öppnade poliserna "verkanseld" som träffade honom.

26-åringen fördes mycket allvarligt skadad till sjukhuset i Eskilstuna och det är oklart när han avled, säger Wallén som inte utesluter att mannen var död redan när ambulansen anlände eller att han dog på vägen till sjukhuset.

De närmare omständigheterna kring knivskärningen av kvinnan och skottlossningen var fortfarande oklara tidigt på tisdagsmorgonen.

– Eftersom de båda inblandade är döda kommer det att bli svårt att reda ut vad som orsakade det här, säger Wallén.

Hävdar nödvärn

Poliserna som sköt den misstänkte mannen uppgav i de inledande förhören under natten att "de befunnit sig i en nödvärnssituation där de tvingats öppna eld", säger Eskilstunapolisen.

– Vi vill vara tydliga med att enligt de inledande förhören så verkar det som att de har handlat i nädvärn. Det pågår nu en internutredning och vi kommer inte att kunna lämna mycket mer information innan den här utredningen är klar, säger Fredrik Wallén.

Förundersökning är inledd om mord på den 51-åriga kvinnan.

Polisens nationella enhet för internutredning genomför rutinmässigt en utredning av skotten mot den 26-årige mannen.