UD skärper avrådan för resor till Egypten

NYHETER

Så hjälper UD svenskar i Egypten

UD följer utvecklingen i Egypten mycket noga.

Ambassaden i Kario råder fortsatt svenskar i området att hålla sig borta från demonstrationer och folksamlingar samt att följa nyhetsrapporteringen.

– Det råder mycket laglöshet där just nu, säger Sara Brandt-Hansen vid UD:s presstjänst till Aftonbladet.

UD avråder nu från samtliga resor till Egypten. Tidigare gällde avrådan endast från icke nödvändiga resor.

Skälet: Instabiliteten har ökat liksom våldsanvändningen, framförallt i Kairo.

– Vi följer läget mycket noga, via ambassaden och medierapporteringen. Även enheten för Nordafrika och Mellanöstern arbetar med att följa utvecklingen samt den politiska ledningen. Det utbyts information mellan EU-länderna. Vi arbetar med det här i alla kanaler, säger Sara Brandt-Hansen.

Oacceptabel situation

Det har varit flera rapporter om attacker mot utländska journalister och UD vill därför understryka allvaret i situationen.

Hur ser ni på situationen för journalister där nu?

– Det är självklart inte acceptabelt att man attackerar journalister. Det är väldigt svårt att uttala sig om vad som händer där nu, vi vet inte vilka det är som attackerar. Det råder mycket laglöshet. När någon inträffar vet man inte om det är verket av en mobb eller regeringstjänstemän.

Är svenska turister i fara?

– Vi avråder ju från resor nu men de flesta svenskar befinner sig inte i Kairo. Det finns några hundra turister på plats och de ska komma hem i dag och imorgon. Sen finns det tusentals svenskar som reser med mindre arrangörer och på egen hand. Dem har vi inte lika bra koll på.

Man kan flyga ut

Enligt UD är situationen på flygplatsen för närvarande lugnare än de senaste dagarna och många resenärer har kunnat ta flyg ut ur landet.

– Det går att flyga därifrån, säger Sara Brandt-Hansen.

Har ni något besked till dem som bokat en resa lite längre fram?

– Det är omöjligt för oss att sia om framtiden, vi har ingen kristallkula. Men det här ser ut att hålla på ett tag. När det är stabilt så kommer vi gå ut med en ny rekommendation. Så länge situationen ser ut som den gör nu, avråder vi från att resa till Egypten.

Hur arbetar ni för att hjälpa svenskar på plats?

– Det vi gör är att uppmana svenskar i Egypten att skriva upp sig på svensklistan som vi har. Där har vi 600 namn nu, tidigare var det 180. Listan gör det möjligt för oss att kommunicera med de här personerna om det blir aktuellt med evakuering eller om vi vill få ut annan information. Vi försöker hjälpa till så gott det går på plats och man man får vända sig till ambassaden även om resurserna är begränsade.