Fyllde läpparna – med tuppkam

Av: Lisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Gunillas läppar sprack sju gånger efter förstoringen

EXTRA NATURLIGT Gunilla Wager, 63, ville förstora läpparna. På skönhetskliniken erbjöds hon ett nytt fyllningsmedel som skulle vara extra naturligt – utvunnet ur tuppkammar. Efter en månad svullnade läpparna upp så mycket att hon inte kunde prata.
Foto: Foto: ANDERS DEROS
EXTRA NATURLIGT Gunilla Wager, 63, ville förstora läpparna. På skönhetskliniken erbjöds hon ett nytt fyllningsmedel som skulle vara extra naturligt – utvunnet ur tuppkammar. Efter en månad svullnade läpparna upp så mycket att hon inte kunde prata.

Gunilla Wager, 63, övertalades att göra en läppförstoring.

Det nya fyllningsmedlet skulle vara naturligt – men fick läpparna att svullna så att munnen inte gick att stänga.

– Mina läppar sprack sju gånger. Jag låg sömnlös av smärtan, säger hon.

I konturerna syns små knölar.

Hemma i lägenheten

i centrala Göteborg klandrar Gunilla Wager sig själv.

– Hur kunde jag vara så dum? Jag i min ålder borde veta bättre.

Gunilla Wager var egentligen inte missnöjd med sina läppar, men övertalades av en bekant att följa med till den nyöppnade kliniken Nord Clinic i Mölndal.

”Brände och bultade”

Där erbjöds hon det nya medlet Hyanord, som utvinns ur tuppkammar. Gunilla fick en milliliter injicerad i över- och underläppen.

Först syntes ingen skillnad men en månad senare började förvandlingen, som skulle utvecklas till en mardröm. Ömsom överläppen, ömsom underläppen svällde upp och hårda knölar växte fram.

– Jag tog mig inte ut. Grannar fick komma med smärtstillande. Jag kunde inte stänga munnen, knappt prata. Det brände och bultade inifrån, som om något ville ta sig ut.

I slutet av maj blev den känslan till verklighet.

– Jag satt vid datorn och upptäckte att det började droppa en seg vätska ner över tangenterna. Underläppen hade spruckit.

Små knölar

Sköterskan vid Nordic Clinic försökte punktera, suga ut vätskan, och behandla med nedfrysning. Men enligt Gunilla Wager blev allt bara värre.

Gunilla uppger att hennes läppar sprack spontant sju gånger.

Efter flera besök till kliniken, vårdcentral och akuten, då värken blivit ohanterlig, gjordes den sista punkteringen av läpparna 24 augusti. Nu syns bara små knölar i konturerna.

”Allergisk reaktion”

Helena Skog, vd för Hyanord som säljer produkten, och som deläger Nord Clinic, hävdar att det varken är fel på produkten eller behandlingen.

– Vi tror att det är en allergisk reaktion. Vi har uteslutit behandlingsfel. Vi har även skickat in labtester till Sahlgrenska och inget ser fel ut.

Gunilla Wager kräver kliniken och tillverkaren på 10 000 kronor i ersättning för sveda och värk, vilket hon inte fått.

– Om man inte gjort något fel så ger man inte ut någon ersättning. Hon har fått tillbaka pengar för sprutan och vi har tagit väl hand om henne, säger Helena Skog.

Ärendet är anmält till Socialstyrelsen.

Publicerad: