”Hon borde skämmas”

NYHETER

Alling bestört över ministerns besked till fosterhemsbarnen

Foto: Björn Lindahl
ARG OCH BESVIKEN Skådespelaren Morgan Alling har själv levt i fosterhem och upprördes över regeringens vägran att betala ersättning till dem som utsatts för övergrepp. Han är glad att de nu ändrat sitt beslut.

Skådespelaren Morgan Alling är en av de tusentals som vanvårdades i svenska fosterhem.

Han är bestört över beskedet att regeringen vägrar betala skadestånd till offren.

– Maria Larsson har suttit och gråtit åt min berättelse. Hon borde skämmas nu när staten tar förövarnas parti, säger han.

Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD).

Morgan Alling är arg och besviken.

Upprättelseutredningen slog i våras fast att 250 000 kronor är en lämplig ersättning till de tusentals vanvårdade fosterhemsbarn som utsatts för misshandel och övergrepp mellan 1920 och 1980.

I går meddelade barn- och äldreministern Maria Larsson (KD) att regeringen går emot utredningen och säger nej till ersättning. I stället ska en ursäkt framföras vid en ceremoni.

”Fått sina liv förstörda”

– Jag har klarat mig bra och behöver inte pengarna, men det handlar om många som fått sina liv förstörda och lever i fattigdom. För dem skulle det betyda att staten tar dem på allvar. Jag förstår inte regeringen, säger Morgan Alling.

Han och hans bror tvångsomhändertogs när de var 4 och 2 år. De blev kringflyttade i flera fosterfamiljer och barnhem. Som liten pojke levde han dagligen med slag och svek.

– Läser man våra akter så gråter man. Så jävligt var det.

Han fnyser åt att ministern nu tänker bjuda in fosterhemsbarnen till en ceremoni.

– Det är som att säga att det är okej att misshandla barn. Det får inga konsekvenser. Det här är människor som blivit torterade, ”men vi tar och ses över en kopp kaffe och har en ceremoni och glömmer det sen”.

Morgan Alling tror att det är många socialsekreterare och familjehem som nu andas ut.

– Nu klarar de sig undan. De behöver inte ta något ansvar. Det underliggande budskapet är ”fortsätt slå barn”.

Vill inte svara

Maria Larsson vill inte svara på Aftonbladets frågor, men säger till TT:

– Jag är medveten om att vi genom att vi tillsatte en utredning också väckte förhoppningar. Vi har letat för att hitta en rättssäker och rättvis bedömning. Och vår slutsats är att det inte är möjligt.

I Norge och Irland har man dock lyckats hitta ett sätt och där har offren fått ersättning.

Enligt den svenska upprättelseutredningen skulle sannolikt mellan 2 000 och 5 000 personer söka och beviljas ersättning på 250 000 kronor. Det skulle innebära en kostnad på mellan 500 miljoner och 1,25 miljarder kronor.

En ceremoni där fosterhemsbarnen får ett erkännande och en ursäkt beräknas kosta runt 3 miljoner kronor.