Nu har han makten

Av: William Svärd

Publicerad:
Uppdaterad:
Mohammed Tantawi, nye ledare i Egypten.
Foto: MARWAN NAAMANI
Mohammed Tantawi, nye ledare i Egypten.

Mubarak är borta.

Nu är det Mohammed Tantawi som är högsta hönset i Egypten.

Den senaste tiden har stått i tät kontakt med USA.

Folket jublar och världen andas ut. Diktatorn är borta.

Men den som har tagit över är ingen frisk fläkt utifrån. Tantawi är en av Mubaraks gamla vapendragare, och har varit försvarsminister sedan 1991.

När Mubarak avgick överlämnade han alltså makten till de väpnade styrkornas högsta råd. Chefen där är försvarsministern Mohammed Hussein Tantawi.

Haft central roll

Direkt efter tillkännagivandet att Mubarak lämnat ifrån sig makten åkte Tantawi förbi presidentpalatset och tackade de jublande demonstranterna.

Förutom försvarsminister är Tantawi även fältmarskalk och har deltagit i flera krig, bland annat mot Israel. I slutet av januari utsågs han dessutom till vice premiärminister i samband med att Mubarak rensade i regeringen.

Oklart maktförhållande

Han har haft en central position de senaste dagarna och har suttit i möten med de högsta generalerna – möten där både Mubarak och vicepresidenten Omar Suleiman lyst med sin frånvaro.

Den senaste tiden uppges Tantawi dessutom ha stått i tät kontakt med USA:s försvarsminister.

Nu är det formellt han som har makten tillsammans med ordföranden för den högsta konstitutionella domstolen, Farouk Sultan.

Det är oklart vilken position eller reell makt vicepresidenten Suleiman har fått. Så sent som på torsdagen överförde Mubarak en stor del av sin makt till just Suleiman, till synes i hopp att det skulle blidka demonstranterna.

Publicerad: