Stora avhopp från SD i kommunerna

avSusanna Vidlund

”Är lite pinsamt för Sverigedemokraterna”

Nästan 400 kommunpolitiker har sedan valet i höstas lämnat sina uppdrag i fullmäktige.

Flest avhopp har Sverigedemokraterna.

Det är nästan sju gånger så vanligt att en SD-ledamot hoppar av, rapporterar SR Ekot idag.

– Det är lite pinsamt för Sverigedemokraterna om man har en hög andel avhopp. Det är nog så att det är brist på intresse, och att man inte riktigt har insett hur mycket arbete som följer med om man ska göra jobbet ordentligt. Den typen av faktorer, säger Anders Sannerstedt som är docent i statsvetenskap vid Lunds Universitet till Ekot.

”Tidsbrist och personliga skäl”

I Eskilstuna blev Sverigedemokraterna tredje största parti och fick åtta stolar i stadshuset. Men de som stod på partiets lista har antingen tackat nej direkt, eller slutat efter något enstaka möte, uppger Ekot.

– Det har varit olika skäl. Vissa vet vi har haft tidsbrist. Andra hävdar tidsbrist eller personliga skäl, men då vet vi att det har funnits diverse påtryckningar i bakgrunden, säger Therese Borg som är politisk sekreterare och kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Eskilstuna.

13 procent av ledamöterna

I Eskilstuna har namnen nu tagit slut och sista chansen att fylla stolarna är om valprövningsnämnden godkänner två namn som för hand har skrivits på valsedlar av folk som röstat.

Läget för SD i Eskilstuna är inte unikt. 87 kommunala SD-politiker, motsvarande nästan 13 procent av ledamöterna, har hittills avsagt sig sina uppdrag i fullmäktige runtom i Sverige, enligt Valmyndigheten.

Motsvarande siffra för de andra riksdagspartierna är cirka två till tre procent. Lägst har Kristdemokraterna där siffran är 1,99 procent.

”Brist på intresse”

En man som hoppade av Sverigedemokraterna i Eskilstuna säger till SR att det framför allt allt var på grund av åldern och hälsan. Han uppger också att det kan vara tungt att sverigedemokrat.

– Det rinner av en, men det sitter ju där i alla fall. Telefonsamtal som har kommit nattetid, som man funderar lite över. En del har svårt att se en i ansiktet när man har mött dem.