Nyheter

Mycket Annie – inga Lööften

Av: 

Lena Mellin

NYHETER

28-åringarnas kamp om att vara grönast

ÅRE. Nu tar Annie Lööf, 28, upp kampen med jämngamle Gustav Fridolin.

Vilket parti som är grönast, modernast och mest socialt?

Lööfs Center eller Fridolins Miljöparti.

BINGO! Annie Lööf levererade floskel på floskel när hon höll sitt linjetal inför Centerstämman.
BINGO! Annie Lööf levererade floskel på floskel när hon höll sitt linjetal inför Centerstämman.

Annie Lööf värjde sig envist mot kritiken att hennes installationstal var kliniskt fritt från konkreta löften. Det var inte i den änden hon ville börja, sade hon.

I stället ska kraften komma underifrån. Från centerns medlemmar som snart ska börja jobba fram det nya partiprogrammet som hos centern kallas idéprogram.

Men även om konkretionen saknades var Annie Lööfs första tal ändå mycket tydligt. Hon tänker ta upp kampen med Miljöpartiet.

Före valet förra året var Centern riksdagens tredje största parti.

Efter valet hade Miljöpartiet tagit den platsen. Medan alliansens gröna parti tappade 1,3 procentenheter ökade Miljöpartiet med 2,1.

Vilka är Miljöpartiets styrkor? Det är miljöengagemanget och det höga förtroendet partiet har på det området. Det är den sociala profilen med utrymme för både individualism som friskolor och grundtrygghet som medborgarlön. Och det är att de uppfattas som moderna, särskilt i förhållande till de andra partierna i det röda laget.

I framtiden vill Annie Lööf att Centerpartiet skärper sin profil på just dessa områden.

Miljön. Centern har kallat sig ”alliansens gröna röst”. Det mottot vill Lööf skrota omedelbart. Centerpartiet ska bli Sveriges gröna röst, alltså konkurrera hårdare med Miljöpartiet om miljöröstarna.

I valet förra året gick sju procent av dem som röstat på centern i riksdagsvalet 2006 till Miljöpartiet. Den främsta anledningen att lägga sin röst på de gröna var miljön.

Den motsatta väljarströmmen, från MP till C, var inte ens hälften så stor.

Solidaritet. Annie Lööf använde faktiskt just det ordet i går. Normalt brukar det vara vänsterklassat. Men enligt Lööf måste centern bli bättre på att ta hand om dem som har det allra sämst ställt. Hon tycker det är ovärdigt att så många människor fastnar i utanförskap.

Miljöpartiet har länge varit inne på samma linje. De har, till skillnad från centerpartiet, inte bara talat om grundtrygghet utan också om medborgarlön.

Modernitet och framtidstro. En av de största förklaringarna till att Miljöpartiet gjorde sitt hittills bästa val förra året var att partiet framstod som modernt. De hade, i alla fall mer än andra, framtidens svar på dagens frågor.

Dit vill Annie Lööf baxa även Centerpartiet. Om hon får som hon vill ska C inte bara bli alliansens idéspruta utan framtidsmotorn i svensk politik.

Det är ett strategiskt motiverat val. I förra valet röstade 6 procent av förstagångsväljarna på Centerpartiet medan 16 procent valde Miljöpartiet. Bland 55-plussarna var förhållandet det omvända, 8 procent till C och fyra till MP.

28-åringarnas kamp är det mest spännande som händer just nu i svensk politik. Lööf och Fridolin har nosat upp något som de andra partierna inte greppat ännu.

Men vem vinner matchen om att vara grönast, modernast och med mest socialt ansvar? Det visar sig i nästa val.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert: