Nyheter

Avvisades fel – stämmer staten på 10 miljoner

Av: 

Sofi Tagesson

1993 sökte Peter Ekwiri från Sudan asyl i Sverige. Men Migrationsverket trodde felaktigt att han var av en annan nationalitet och han förpassades till Ghana (lilla bilden) och en svår tid i fängelse.
1993 sökte Peter Ekwiri från Sudan asyl i Sverige. Men Migrationsverket trodde felaktigt att han var av en annan nationalitet och han förpassades till Ghana (lilla bilden) och en svår tid i fängelse.

NYHETER

Svenska myndigheter trodde inte på att Peter Ekwiri kom från Sudan, utan avvisade honom till Ghana. Nu stämmer han staten på 10 miljoner kronor.

– Han har suttit oskyldigt fängslad i många år, säger Ekwiris advokat till Ekot.

När Peter Ekwiri sökte asyl i Sverige 1993 hade han flytt från kriget i Sudan. Det trodde inte Invandrarverket på, utan de avslog hans ansökan.

I stället lät de göra en språkanalys där de kom fram till att Peter Ekwiri inte alls kom från Sudan – utan från Ghana.

– Det enda det sa var att "du är från Ghana". Jag försökte protestera och säga att jag inte alls är därifrån, men de sa "det är du visst", säger Peter Ekwiri till SR Ekot.

Sattes i fängelse i Ghana

I maj 1995 avvisades Peter Ekwiri till Ghana. Där ansågs han vara en illegal flykting och sattes i fängelse.

Innan han avvisades hade den svenska polisen, och Ekwiri själv, skrivit under en försäkran där de lovade att ta tillbaka Ekwiri i fall det visade sig att han inte var från Ghana. Detta skedde aldrig.

Ekwiri var 22 år när han avvisades. Nu är han 38 och tillbaka i Sverige – en lunga fattigare efter att han drabbats av turberkulos under tiden i fängelse.

 – Han har suttit oskyldigt fängslad i många år. Han har drabbats av svår kroppslig sjukdom, och han ser ännu inte någon ljusning i det hela så det här är priset för ett förstört liv, säger advokat Per E Samuelson, som driver Peter Ekwiris skadeståndskrav gentemot staten, till Ekot.

"Toppen på ett isberg"

Samuelsson är övertygad om att det finns fler liknande fall där asylsökande felaktigt har avvisats till Ghana.

– Jag tror att det här kan vara toppen på ett isberg, alltså att svenska staten slarvar i det enskilda fallet, begår ett rättsövergrepp mot enskilda invånare, och sen hoppas man att Ghana ligger så långt bort och att den här mannen är så obetydlig att hans öde aldrig ska komma upp till ytan, säger han.

Peter Ekwiris fall blev känt genom SVT:s ”Dokument inifrån”, som sändes 2001. SVT kunde där berätta att svensk polis avvisat flera andra personer till Ghana som inte var hemmahörande där.

Mer om Peter Ekwiri

Läs mer om fallet Peter Ekwiri och den svenska flyktingdumpningen på sajten Laikareport (extern länk).

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: