Två män misstänks våldta vid t-banan

NYHETER

Stockholmspolisen: Våldtäkterna liknar varandra

Foto: Väntade vid t-banan De två våldtäktsmännen stod gömda bakom en bropelare vid tunnelbanan i Vårby gård söder om Stockholm. När de överföll kvinnan samarbetade de: en man höll fast medan den andre våldtog. Två veckor senare genomfördes en nästan likadan våldtäkt i Älvsjö.

På kort tid har två kvinnor i södra Stockholm våldtagits precis intill tågstationer.

Båda beskriver två gärningsmän som samarbetar och nu tror polisen att det kan vara samma män.

– Det är väldigt sällsynt att gärningsmän samarbetar såhär, säger Torsten Alm på polisen.

Natten till den 13 januari våldtas en kvinna i Vårby gård söder om Stockholm efter att hon lämnat t-banans hållplats. Drygt två veckor senare blir en 17-årig flicka överfallen på väg mot pendeltåget vid Älvsjö station, i närliggande förorten Älvsjö. 

”Låt mig vara”

– Två män som kom fram till kvinnan i ett parkområde. Först bad de om en cigarrett och sedan knuffade de omkull henne. Den ene höll sedan fast kvinnan medan den andre fullbordade våldtäkten, säger Torsten Alm, som utreder våldtäkten i Vårby gård till Aftonbladet.

De två männen hade stått och väntat bakom en bropelare vid t-banans utgång.

– Jag var inte beredd. Jag sa, varför gör ni så här mot mig? Snälla låt mig vara, jag har en dotter, berättar kvinnan för TV3:s ”Efterlyst” som i kväll tar upp fallen.

Väldigt sällsynt

Våldtäkten av 17-åringen går till på nästan samma sätt. Flickan går på en gångväg intill stationen och har precis försökt ringa en kompis som inte svarar när två män kommer upp bakom henne. De lägger en hand över munnen och en över ögonen. Hon hinner aldrig se deras ansikten.

Också här samarbetar männen: den ene våldtar medan den andre håller fast henne.

– Det är väldigt sällsynt med två gärningsmän som samarbetar på det här sättet. Där liknar fallen varandra, säger Torsten Alm.

Båda tystlåtna

En annan likhet är att de båda männen under tiden är mycket tystlåtna.

I kvällens avsnitt av "Efterlyst" tar man upp de båda misstänkta fallen. Torsten Alm hoppas att det kommer fram ny information. Förutom provsvar från SKL (Statens kriminaltekniska laboratorium) har utredarna kommit så långt de kan i jakten på våldtäktsmännen.

– Jag tror jag skulle känna igen dem, säger kvinnan till ”Efterlyst”.

Våldtäkten i Vårby

När: Mellan 1 och 2 natten mot 13 februari

Var: Strax intill t-banans hållplats i Vårby gård

Signalement: Talar svenska med brytning, cirka 170 cm långa. Mörkt hår. Den ene ca 5 cm längre än den andre. En hade ett halvt ögonbryn och den andre ett mindre ärr i ansiktet mellan näsan och ögat. Mörka kläder.

Våldtäkten i Älvsjö

När: Kring midnatt natten mot 2 mars.

Var: Strax intill pendeltågstationen Älvsjö station i södra Stockholm

Signalement: Talar utomnordiskt språk. Den ene hade skinnhandskar och en tunnare jacka. Den andre, som våldtog, hade grova skor och bomullsvantar.