Gaddafi hämnas bombräd

NYHETER

Libyen ska på söndagen ha tillåtit omfattande skadegörelse på flera utländska ambassader i Tripoli efter bombangreppet som dödade en av Muammar Gaddafis söner.

Natos bombflyg ska enligt officiella libyska källor ha dödat Muammar Gaddafis yngste son, 29-årige Saif al-Arab och hans tre söner. Flygangreppet riktades mot en byggnad i Tripoli där al-Arab sades ha befunnit sig. Muammar Gaddafi, som också var i huset, ska ha lyckats undkomma tillsammans med sin hustru medan tre av Gaddafis barnbarn dödades, enligt talesmannen Musa Ibrahim.

– Det här var direkt avsett att mörda detta lands ledare. Saif al-Arabs hus träffades med full kraft. Ledaren och hans hustru var i huset med släktingar och vänner.

Utvisar ambassadör

I officiella filmbilder visades Gaddafitrogna anhängare som uppmanade till hämnd.

På söndagen uppgavs att flera utländska ambassader utsatts för omfattande skadegörelse. Storbritannien utvisade Libyens Londonambassadör efter att den brittiska ambassaden enligt AFP "förstörts". Ambassadören fick ett dygn på sig att lämna Storbritannien. Italien fördömde "vandalism mot Italien".

Natohögkvarteret i Bryssel har inte velat bekräfta uppgifterna om bombräden där Gaddafis familjemedlemmar ska ha dödats. Det hette på söndagen bara att en "kommandocentral" i Tripoli har anfallits.

– Vi beklagar alla förluster av liv, sade den kanadensiska chefen för Natos Libyenoperationer Charles Bouchard.

Saif al-Arab är en av Gaddafis mindre framträdande söner.

Han skadades allvarligt som fyraåring i ett amerikanska flyganfall 1986 som dödade Muammar Gaddafis femton månader gamla adoptivdotter Hanna.

Jubel i motståndsrörelsen

Uppgifterna om al-Arabs död utlöste jubel i Gaddafimotståndets högkvarter, storstaden Benghazi i östra Libyen. Signalhornen tjöt från bilar, människor skanderade att "Gud är störst" och spårljus lyste upp natthimlen.

– De är så glada för att Gaddafi förlorat sin son, sade överste Ahmed Omar Bani, militär talesman för oppositionens provisoriska regering, Nationella övergångsrådet.

Den officiella ryska kritiken mot bombningen var hård och uttryckte tvivel rörande Natos försäkringar om att man inte hade varit ute efter att döda Gaddafi eller hans familj.

FN lämnar

De länder som bombar i Libyen har överträtt mandatet från FN:s säkerhetsråd för Libyenaktionen, sade ryska UD enligt nyhetsbyrån Interfax.

Samtidigt fortsatte strider på andra håll i Libyen, bland annat mellan Gaddafitrogna styrkor och rebeller i närheten av det libyska samhället Wazin nära gränsen till Tunisien. Området har kommit att bli allt mer strategiskt viktigt på sistone.

FN:s internationella personal i Tripoli förbereder sig nu för att lämna staden, uppgav en taleskvinna för FN på söndagsförmiddagen rapporterar Reuters.

TT