Svenska 19-åringar i fängelse i Beirut

NYHETER

Delar cell med mördare

De två 19-åringarna åkte från Sverige till Libanon på semester.

Nu sitter de i fängelse utanför Beirut.

– De mår inte alls bra, säger Meriam, storasyster till den ena av 19-åringarna.

Foto: Nadia, 19.

De två jämnåriga Stockholmskvinnorna, Nadia och en väninna till henne,  såg fram emot en trevlig semester i Beirut. I fem dagar skulle de hälsa på en man i 30-årsåldern, som de hade lärt känna hemma i Sverige, och hans kompis. Männen hade berättat att de hade fått bra jobb i landet och bjöd dem därför på resan.

– Jag sa till min dotter att jag tyckte att det verkade skumt, men hon tyckte att det skulle bli en rolig resa, säger Nadias mamma.

Fick köpa vad de ville

Efter ett par dagars semester bjöd de två männen ut 19-åringarna på en shoppingrunda.

Meriam berättar att de två svenskorna fick ett kontokort av killarna – de fick köpa vad de ville.

Men kontokortet var stulet, och kvinnorna åkte fast för försök till bedrägeri. Männen flydde.

Nu sitter de svenska 19-åringarna sedan en månad i Baabda kvinnofängelse utanför Beirut. De säger att de har blivit lurade.

– Jag åkte dit, till ett land jag inte alls känner till, för att försöka hjälpa till så gott jag kunde, säger Nadias storasyster Meriam.

Får ingen mat i fängelset

Meriam var i Beirut i en vecka innan hon blev tvungen att återvända till Sverige. Varje dag besökte hon sin lillasyster i fängelset för att trösta, prata och ger henne mat, tvål och toalettpapper.

– De får ingen mat i fängelset. Innan jag kom dit fick så levde de på vatten, lite bröd och den mat de kunde köpa för de pengar advokaten kunde låna ut, säger hon.

Nadia och hennes väninna delar cell med 15 andra kvinnor – vissa dömda för mord. Sover gör de på en tunn madrass på golvet.

– Min syster är bara 19 år! Det är jättehemskt att hon ska sitta i samma fängelse som kvinnor som är dömda till livstids fängelse, säger Meriam.

– Advokaten säger att om de döms kan de få sitta i mellan fem och tio år.

Kritiska till svenska myndigheter

Familjerna hemma i Sverige har varit i kontakt med svenska UD för att få hjälp.

– De har berättat för oss att den här mannen är efterlyst för flera bedrägerier – men vi får ingen hjälp, säger mamman.

När Aftonbladet kontaktar UD berättar de att de känner till de två fängslade svenskorna – men vill inte kommentera ärendet.

– Det här är ett ärende vi följer och bevakar. Mer kan jag inte säga på grund av konsulär sekretess, säger Teo Zetterman på UD:s presstjänst.

I fredags skulle kvinnorna enligt deras advokat ha släppts. Men ingenting hände.

– De säger bara i morgon, i övermorgon – och sedan nästa dag hela tiden, och sedan händer ingenting, säger Meriam.

– Om de inte blir utsläppta nu så blir det en katastrof! Då måste Sverige göra någonting för flickorna, deras liv blir ju förstörda, säger mamman.