Kylan håller i sig

– ännu kallare redan i natt

Klicka på bilden för en större version.
Klicka på bilden för en större version.

I Norrbotten var det -42 grader natten mot måndagen.

Och redan i natt kan det bli ännu kallare.

– Det är risk för riktigt kalla nätter framöver, säger Johan Groth, meteorolog.

Söndagen och natten mot måndag var kall på flera håll i landet. I Naimakka i Norrbotten uppmättes hela 42 minusgrader, och även om resten av landet inte hade riktigt lika kallt så var det ordentligt kyligt på de flesta håll.

Och det ser ut som att det kalla vädret har kommit för att stanna.

– Det kommer att vara fortsatt kallt, även på dagarna, säger Johan Groth.

Högtryck stänger in kyla

Kylan beror på att ett tidigare lågtryck förde med sig kall luft in över Sverige. Den kalla luften stängdes sedan in av ett högtryck som nu har parkerat över norra Skandinavien. Och där ser det ut som att det kommer att ligga kvar.

– Det är samma låsta väderläge framöver, och det ser ut som att det här högtrycket kommer att fortsätta att hålla emot, säger Johan Groth.

Kallt sportlovsfirande

För dem som har inlett sitt sportlovsfirande väntar en kall vecka. Minusgrader tillsammans med vindar i fjällen kommer tidvis att göra det riktigt kyligt.

Nere i dalarna, där de flesta bor under sina sportlovsresor, kommer det att vara något varmare – men under skidturerna gäller det att klä på sig ordentligt – blåsten kommer att göra kylan riktigt bitande.

– Det kan ge en makalös köldeffekt, säger Johan Groth.

Låg dagstemperatur

Även om dagarna inte är lika kalla som nätterna, så kommer temperaturerna att krypa ner en bit under nollan även på dagtid. Mellan tre och fem minusgrader kan de i södra Sverige vänta sig, medan de i de mellersta delarna kommer att få mellan fem och tio, mellan tio och femton i Dalarna och södra Norrland och ned mot 30 minusgrader i norra Norrland.

Det är bara över södra Sverige det finns hopp om att kylan dämpas något. Där kan det eventuellt bli lite moln fram mot mitten av veckan, och molnen hjälper då till att dämpa kylan något.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN