Miljonbonusar till Saab- chefer trots brakförlust

Saaptopparna Victor Muller och Jan-Åke Jonsson har fått miljonbonusar – trots att företaget gått med brakförlust.
Saaptopparna Victor Muller och Jan-Åke Jonsson har fått miljonbonusar – trots att företaget gått med brakförlust.

Samtidigt som Saab Automobil redovisar en brakförlust regnar det bonusar över cheferna. Förre vd:n Jan Åke Jonsson och ordförande Victor Muller kammade hem drygt 3,5 miljoner förra året, skriver Dagens Industri.

– Oacceptabelt. Det tär på de anställdas lojalitet, säger Leif Håkansson, ombudsman på IF Metall.

Leif Håkansson, ombudsman på IF Metall, Norra Älvsborg, tycker att miljonbonusarna är helt oacceptabla.
Leif Håkansson, ombudsman på IF Metall, Norra Älvsborg, tycker att miljonbonusarna är helt oacceptabla.

Saabs förlust för 2010 landar på drygt 3 miljarder kronor. Det tuffa finansiella läget för Saab har däremot inte varit tillräckligt tufft för att låta bli att betala ut bonusar till bolagstopparna. Enligt årsredovisningen för 2010 har den samlade ersättningen till styrelse och vd nästan trefaldigats jämfört med 2009. Sammanlagt betalades 8 miljoner kronor ut, plus pensionskostnader på 2 miljoner kronor.

Guldregn för tidigare vd

De som fått störst del av kakan är den förre vd:n Jan Åke Jonsson och ordförande Victor Muller. Jan Åke Jonsson fick en prestationsbaserad bonus på knappt 1,8 miljoner kronor. Saab Automobil har även betalat ut arvoden till ett företag som heter Latin American Tug Holding, som enligt Saabs informationsdirektör Eric Geers är Victor Mullers managementbolag. Av arvodena på 4 miljoner kronor har 1,8 miljoner gått till Victor Muller.

Victor Muller har även fått flera miljoner i lön, bonusar och aktier direkt från Spyker. Sammanlagt rör det sig om närmare 13 miljoner kronor.

Tär på de anställdas lojalitet

Leif Håkansson, Ombudsman på IF Metall, Norra Älvsborg, med ansvar för Saab, kallar guldregnet för utmanande.

– Det är klart att alla anställda reagerar på detta. Det är en orimlig situation att betala ut bonusar till folk när man inte har pengar till löner och inte kan betala underleverantörer. Det är oacceptabelt.

– Saab lever högt på personalens lojalitet och leverantörernas uthållighet, när de gör så här tär det på uthållighet hos dem de är mest beronde av, det vill säga de anställda, säger Leif Håkansson.

40 miljoner till Spyker Cars

Bortsett från bonusar till bolagstopparna betalades det ut 40 miljoner kronor i arvoden till Spyker Cars. Exakt var miljonerna har hamnat är ett fågetecken, enligt Dagens Industri. Saabs informationsdirektör Eric Geers säger att miljonerna är avgifter för arbete som Spykers ledning har utfört åt Saab. Vad det är för arbete vill han inte svara på.

Publisert: