Politiker blir rika - efter politiken

Björn äger 100 miljoner

Ingen politiker har blivit rik av politiken. Men när de slutat börjar stålarna rulla in.

Både Carl Bildt och Göran Persson är goda för 20 miljoner.

Värst är Björn Rosengren, som snart tjänat 100 miljoner, enligt en granskning av Resumé.

Carl Bildt blev aldrig rik på att medla eller som FN:s representant på Balkan under 1990-talet, skriver Resumé. Men när han lämnade sina uppdrag och tillgångar 2006 för att bli utrikesminister hade han dragit ihop 21 miljoner kronor.

Och Göran Perssons stora fråga till Bildt blev – hur skulle han tjäna pengar när han väl slutat?

Persson hann i kapp

Fyra år efter att Persson avgick som partiledare för socialdemokraterna 2007 är han hack i häl med Bildt. Enligt Resumé har han minst 20 miljoner kronor.

I det nya årtusendet är det snarare regel än undantag att tunga politiker rundar av karriären med jobb åt näringslivet, i styrelserna eller som lobbyister och pr-konsulter, skriver Resumé.

100 miljoner på 10 år

Bäst av alla har det gått för förre näringsminister Björn Rosengren. Hans förmögenhet är en blandning av intäkter från konsultuppdrag, reavinster, styrelsearvoden och pensionspengar.

Resumés granskning visar att Rosengren tjänat ihop 60 miljoner kronor under åren 2003-2009 bland annat som rådgivare för Stenbecksfären. Efter det har intäkterna bara fortsatt rulla in.

När han fyller 70 år nästa år bör han ha dragit in uppåt 100 miljoner, skriver Resumé. Det är närmare 70 årslöner för en näringsminister.

Publisert: