Nyheter

Palins "dödskarta" kvar på facebook

Av: 

Magnus Sundholm

Carina Bergfeldt

Nivette Dawod

NYHETER

LOS ANGELES/STOCKHOLM. Republikanernas stjärna Sarah Palin placerade demokraten Gabrielle Giffords på sin "dödskarta" och uppmanade sina anhängare att "ladda om och sikta".

– Det kan få konsekvenser, sa en kritisk Giffords när kartan publicerades.

I går sköts hon i huvudet under ett torgmöte i hemstaden Tucson.

Strax därefter tog Sarah Palin bort dödskartan från sin blogg - men på facebooksidan ligger den kvar.

Gabrielle Giffords, 40, hade förannonserat torgmötet i hemstaden i Arizona på sin hemsida och via Twitter och många hade samlats för att i går möta sin kongressledamot.

En reporter på plats för radiokanalen National Public Radio, NPR, blev vittne och berättar hur Gabrielle Giffords stod och talade med ett par när en ung man rusade fram och började skjuta mot henne.

Därefter ska ytterligare ett 20-tal skott ha avlossats.

– Jag tror inte att han siktade, han bara sköt överallt, säger ögonvittnet Steven Rayle till Washington Post.

”Tillståndet är kritiskt”

En kula träffade Giffords på nära håll. Den forcerade rakt genom hjärnan. Hon opererades i natt svensk tid på universitetssjukhuset i Arizona.

– Hennes tillstånd är kritiskt. Men vi är mycket optimistiska. De närmaste 24 timmarna är avgörande, sa chefskirurgen Peter Rhee på en presskonferens.

Greps av polisen

Gärningsmannen identifierades senare som 22-årige Jared Lee Loughner. Han greps av polis när han försökte fly från platsen för attentatet.

Uppgifterna om tragedin i Tucson gick i natt isär.

Somliga nyhetsrapporter gjorde gällande att Jared Loughner kan ha skjutit upp till 18 personer.

Nioårigt offer

Sex personer har avlidit, bland dem en medarbetare till Giffords och en federal domare. En nioårig flicka dödades också.

Utredare säger till tv-bolaget Fox News att den misstänkte Jared Loughner bara timmar före massakern skickade ut en video på nätet där han säger att lördagen ska bli hans sista dag. På sin Myspace-sida på internet redogjorde han för sina "sista tankar."

De innefattade långa förklaringar om analfabetism och den försvagade amerikanska valutan.

– Farväl vänner. Var inte arg på mig, skrev han.

Palin hade dödskarta

Sent i natt spekulerades det i amerikanska medier om att Jared Loughner kan ha fått inspiration till attentatet av den forna vicepresidentkandidaten Sarah Palin.

Palin har i månader haft en ”dödskarta” på sin Facebook-sida där Gabrielle Giffords pekas ut som en av de 20 politiker som Palin‚ den ultrakonservativa Tea Partyrörelsens favorit, helst vill få bort från politiken.

På kartan har Giffords och andra demokrater märkts ut med hårkorset på ett kikarsikte och Sarah Palins anhängare har uppmanats att "ladda om och sikta" på dem.

Kritiserade exguvernören

När listan släpptes var den demokratiska toppolitikern Giffords en av de som öppet kritiserade exguvernören Palin för tilltaget.

– Sättet de har gjort det på, att sätta ett kikarsikte över Arizona. Retoriken… människor kan ta det på allvar. Det kan få konsekvenser, sa Gabrielle Giffords då till MSNBC.

Tio månader senare sköts hon med ett skott som gick rakt igenom hennes hjärna.

Sarah Palin var en av de första amerikanska politikerna som i går beklagade massakern. På sin Facebooksida erbjöd hon innerliga kondoleanser till alla drabbade.

Samtidigt togs dödskartan med Gabrielle Giffords namn bort från Sarah Palins blogg. På Palins facebooksida, besökt av tusentals dagligen, ligger den dock kvar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Här inträffade dådet
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter