Kidnappade rika – och flydde med 15 miljoner

1 av 4 | Foto: Foto: THOMAS JOHANSSON
hotade mörda mamman I sex dagar höll ligan en miljonär inlåst i hans lägenhet i Göteborg. De tvingade honom att tömma alla sina konton och föra över pengarna till dem. Om han gick till polisen skulle hans mamma mördas.
NYHETER

Norske storbedragaren Philip Holst-Cappelen misstänks ha kidnappat, hotat och pressat svenska miljonärer på stora summor pengar.

Flera finansmän och kända höginkomsttagare kartlades av hans liga.

Nu är han försvunnen med 15 miljoner kronor och jagad över hela världen.

Klockan halv åtta den 31 mars slog ligan till mot en 47-årig miljonär i Göteborg.

Polisen misstänker att den norska bedragaren Philip Holst-Cappelen, 45, tillsammans med en av sina medhjälpare, en 32-årig man från Indonesien, bott i samma trappuppgång som mannen och kartlagt honom under flera månader.

Under förevändning att han skulle genomföra en spolning av avloppsstammarna tog sig en annan medhjälpare till Holst-Cappelen in i lägenheten. Där övermannades 47-åringen. I förhör berättar han hur norrmannen sedan kom in i lägenheten och bojade honom till händer och fötter och släpade honom till sovrummet.

”Klippa fingrarna”

– Han berättade att jag kommer att få uppleva den värsta veckan i mitt liv. Han sa: ”Vi kommer att flytta pengar från ditt konto och vi kommer att göra precis vad som krävs för att du ska gå med på det. Om du inte är samarbetsvillig kommer vi till en början att klippa fingrarna på dig tills du gör som vi säger”, säger mannen i förhör.

Enligt åtalet var 47-åringen inlåst med den norska kidnapparen i sin lägenhet i sex dagar. Han tvingades tömma alla sina konton och sälja sina aktietillgångar för att sedan flytta över 3,6 miljoner kronor till ett konto som disponerades av Philip Holst-Cappelens medhjälpare.

Den 6 april lämnade de honom bojad med tejpad mun och hotade att hans mamma skulle mördas om han vände sig till polisen.

Mannen vågade inte anmäla och några månader senare upprepades samma procedur i Stockholm.

Studerade lönelistor

Sex potentiella offer – alla höginkomsttagare och finansmän som synts i media – kartlades mycket noggrant. Ligan studerade lönelistor och beställde fram uppgifter ur olika register på de tilltänkta offren och deras familjer. Bland annat ingår ett pressmeddelande angående finansinspektionens övertagande av HQ Bank i bevisningen.

Den 31 augusti slog norrmannen och hans liga till mot en man på Strandvägen i Stockholm. Under tre dagar var miljonären fastkedjad i sin egen lägenhet och utsattes för allvarliga hot, riktade mot honom själv och hans dotter. Han tvingades att föra över 12 miljoner kronor till kidnapparnas konton.

Pengarna saknas

Men polisen kom ligan på spåren och samtliga medhjälpare kunde gripas.

I går åtalades tre medhjälpare vid Stockholms tingsrätt misstänkta för bland annat grovt rån, människorov och penninghäleri. Själv är Philip Holst-Cappelen på fri fot och internationellt efterlyst. Samtidigt som merparten av pengarna fortfarande saknas.

Åklagare Ulrika Lindsö hade egentligen velat dröja med att väcka åtal.

– Det finns ytterligare misstänkta som det pågår förundersökning mot. Tyvärr kunde vi inte vänta utan var tvungna att åtala de här männen eftersom två av dem är frihetsberövade, säger hon.

”Blev lurad”

En medhjälpare har erkänt delar av brottet men säger sig ha blivit lurad av Holst-Cappelen. De två andra nekar.

– Min huvudman har lurats att utföra olika handlingar i god tro. Under rättegången kommer det att visa sig att han saknat uppsåt, säger advokat Anton Strand som företräder en 31-årig man.

Aftonbladet har utan framgång sökt Holst-Cappelens advokat Per Larsson.