Utbildningarna du bör undvika – om du vill ha ett jobb

Publicerad:
Uppdaterad:

80 procent står utan
arbete efter examen

Att plugga sociologi på Lunds tekniska universitet eller biologi på Linköpings universitet är ingen bra idé – om du vill ha jobb.
På utbildningarna får mindre än 10 procent av studenterna ett kvalificerat arbete efter examen.

Det är Svenskt Näringsliv som undersökt vilka utbildningar som ger jobb efter examen. Och siffrorna talar sitt tydliga språk. Valet av utbildning – och universitet – är viktigt om du vill vara säker på att få ett arbete som har en tydlig anknytning till det du studerat.

”100 procent får jobb”

Bäst chans har de som pluggar teknisk nanovetenskap på Lunds universitet eller journalistik på Mittuniversitetet. Utbildningarna var två av sex där 100 procent av studenterna fick jobb efter examen.  För de som väljer att studera biologi eller sociologi väntar en mörkare framtid på arbetsmarknaden. På många av utbildningarna runt om i landet står mer än 80 procent av studenterna utan ett jobb som är förankrat till utbildningen efter examen.

Samverkan viktigt

Enligt Svenskt Näringsliv är nyckeln till en utbildning som både leder till hög lön och jobb att ha en samverkan med näringslivet.

– Sannolikheten att få ett jobb inom tre månader efter examen är 71 procent större om samverkan varit god eller mycket god. Vi kan också för femte året i rad konstatera att en god samverkan leder till mer pengar i lönekuvertet. God eller mycket god kontakt med arbetslivet under utbildning på grundnivå leder till i genomsnitt 2,1 procent högre ingångslön per månad, vilket motsvarar 479 kr. En examen på avancerad nivå leder till i genomsnitt 3,8 procent högre lön, vilket motsvarar 867 kr, skriver de i sin studie.

Minimedia

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN