Nyheter

Polis sköt tårgas mot demonstranter

Av: 

Louise Lundström

NYHETER

Massdemonstrationer i Aten spårade ur

Polisen svarade med samma mynt och kastade sten på demonstranterna.
Polisen svarade med samma mynt och kastade sten på demonstranterna.

Generalstrejk har utlysts i Grekland och facket uppmanade till demonstrationer.

Tusentals greker svarade på uppmaningen och samlades utanför parlamentet i Aten.

Uppretade folkmassor kastade stenar mot polisen som svarade med tårgas.

Men vid 17-tiden lade sig lugnet när protestanter med Röda korset-flaggor gick emellan och stoppade stenkastningen.

Aktivister lyckades stoppa en del av stenkastningen.

Syntagmatorget utanför parlamentsbyggnaden i Aten har tidigare varit plats för vilda protester. Och trots att demonstrationerna på tisdagen började lugnt utbröt snart strider mellan demonstranter och de cirka 5 000 poliser som kommenderats till stadskärnan. Skynews visade bilder av protesterande människor som kastade sten och flaskor, maskerade med syrgasmasker som skydd mot polisens motattacker med tårgas. Bilder från dagens demonstrationer visar också hur polisen kastade sten tillbaka mot demonstranterna.

Hade röda korset-flaggor

Stenarna kastades mot både polis och affärer medan parasoll på uteserveringar, sopkorgar och bilar sattes i brand. Läget som uppstått efter att en 48 timmars generalstrejk utlysts i landet och efter att facken uppmanat till demonstrationer framstod som allt mer okontrollerbart.

Men vid 17-tiden på måndagen kom oväntad hjälp när några av demonstranterna själva ingrep och ställde sig emellan dom protesterande och polisen. DN:s utsända korrespondent Marianne Björklund beskriver att en grupp med Röda korset-flaggor var de enda som lyckades få stopp på stenkastningen genom sin manöver.

Impopulärt sparpaket

Protesterna skedde samtidigt som stora delar av Grekland står stilla under tisdagen och onsdagen i generalstrejken.

Enligt TT manade Greklands premiärminister Giorgos Papandreou på måndagen alla politiska partier att ställa sig bakom det impopulära besparingspaket som IMF och EU satt som villkor för nya lån. Under 48 timmar, lika länge som strejken pågår, ska parlamentet debattera och rösta om förslaget.

– Vår omröstning är den enda chansen för landet att komma på fötter igen, sa Papandreou när debatten i parlamentet inleddes, skriver TT.

Premiärministern menar att ett ja behövs för att göra slut på den ovisshet som hänger över landet.

Men Papandreous förslag har haft ett mycket litet stöd hos grekerna. Och fackföreningarnas uppmaning till massdemonstrationer och strejk är en tydlig markering.

– Regeringen har förklarat krig och vi kommer att svara med krig, säger Spyros Linardopoulos, en av de protesterande fackmedlemmarna, uppger BBC.

Flygledarna har svarat med att stoppa alla flygningar under de mest intensiva timmarna på förmiddagar och kvällar.

Även en del av färjebolagen berörs av strejken, säger en talesman vid hamnpolisen till AFP, vilket inte är ett drömläge när turister samtidigt börjar strömma till de grekiska öarna.

– Turisterna börjar bli vana vid strejker, men de som sysslar med turism är frustrerade. Det här är inte bra, det är ju mitt i högsäsongen, sade Athanase Paicos, informationsansvarig på Grekiska turistbyrån i Stockholm, om den stillastående båttrafiken, skriver TT.

Timslånga elavbrott

Personalen i tunnelbanan har beslutat att inte strejka för att i stället ge Atens invånare möjlighet att ta sig till de planerade demonstrationerna. Men bussar och spårvagnar står helt still i huvudstaden. Myndigheter och banker väntas stänga helt, medan sjukhusen är öppna men med minskad bemanning. Även grekiska medier kommer att strejka under några timmar per dag, uppger TT.

Samtidigt försöker anställda hos landets största elproducent stoppa regeringens planer på att sälja ut företaget genom att skapa timslånga elavbrott.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: