Han kan köpa alla pengar ...bland annat

Foto: GREG WOOD
Carlos Slim har miljarder skäl att dra på smilbanden.

avWilliam Svärd

NYHETER

Carlos Slim heter världens rikaste man.

Han är så tät att han skulle kunna köpa alla Sveriges kontanter och ändå ha stålar över att stapla enkronor upp till månen.

Med en förmögenhet på motsvarande 471 miljarder kronor toppar han tidningen Forbes lista över världens rikaste människor.

Slim är en slug mexikansk affärsman som gjort sin lycka i telekombranschen som toppade listan även förra året.

Och han har inte legat av sig. Sedan dess har har drygat ut ledningen över tvåan Bill Gates (357 miljarder).

Så rik är han

Slim är så rik att det är svårt att begripa. Till exempel skulle han kunna köpa alla mynt och sedlar som finns i omlopp i hela Sverige. Om han sedan på något märkligt vis kunde köpa på sig ytterligare nypräglade enkronor skulle han kunna stapla dem på varandra ända upp till månen.

Och det räcker inte där. De pesos han hade över skulle han kunna växla in till alla kontanter som finns i omlopp i hela Danmark och hela Norge.

Efter det har Slim (ofattbart nog) kvar 33 miljarder kronor att shoppa för.

Rikaste svensk på listan är H&M-ägaren Stefan Persson. Hans 156 miljarder kronor räcker till en 13:e plats på Forbes lista.

Så har vi räknat: Enligt Sveriges riksbank fanns det sedlar och mynt för 105,4 miljarder kronor i omlopp den sista december 2010. Motsvarande siffror för Danmark och Norge var 71 respektive 57 miljarder omräknat till svenska kronor. Avståndet till månen är i genomsnitt 384 000 kilometer. En enkrona är 1,88 millimeter tjock. Det betyder en myntstapel på 204,4 miljarder enkronor för att nå ända upp.