Frankrike öppnar dörren för attack

Erkänner rebellerna – kan leda till anfall utan FN-stöd

Libyska rebeller bränner den officiella flaggan.
Libyska rebeller bränner den officiella flaggan.

Frankrike har som första land erkänt rebellerna som Libyens legitima styre.

Det kan vara enda vägen till att anfalla Gaddafi militärt, menar experter.

Om inte omvärlden griper in kan Libyen delas i två länder.

Gaddafis styrkor gick på torsdagen till våldsamma anfall mot rebellerna med flygbomber och artilleri. Gaddafis son Saif al-Islam varnade i en tv-intervju att regimen planerar en fullskalig offensiv.

De sämre rustade rebellerna har hittills lyckats slå tillbaka men lider stora förluster. De ber omvärlden om hjälp, men hittills har inget hänt.

Förrän nu.

Frankrike griper in

I en oväntad manöver erkände Frankrike på torsdagen rebellrådet i Benghazi som landets legitima styre.

Det innebär att en ny dörr öppnas för att slå till militärt mot Muammar Gaddafi.

– Möjligheterna att införa ett flygförbud ökar. Det ger också nya möjligheter att stödja rebellerna militärt med till exempel vapen via Egypten, säger Alexander Atarodi, Nordafrikaexpert vid Försvarets Forskningsinstitut.

Att införa flygförbud skulle i praktiken innebära att man slår ut Libyens luftvärn och tvingar Gaddafi att hålla sina flygplan på marken genom att patrullera med eget stridsflyg.

Kan slå utan FN

Både USA, NATO och EU har hittills sagt att ett militärt ingripande kräver ett tydligt mandat från FN. Problemet är att FN är splittrat. Ryssland och Kina har hittills vägrat acceptera ett anfall mot Gaddafi. Därför har veckorna gått utan att något hänt, samtidigt som folket i Libyen dör i Gaddafis dagliga flygattacker.

– Men det här innebär att man i nödfall kan införa till exempel flygförbud utanför FN:s ramar. Om den legitima regeringen kräver ett flygförbud kan man ju så klart införa det med en helt annan legitimitet, även utan FN, säger Atarodi.

Gaddafi kan få halvt land

För det krävs dock att fler länder följer Frankrikes exempel, enligt Atarodi. Men hittills står Frankrike ensamt.

– Sverige, och det gäller de allra flesta andra länder, erkänner stater, inte regimer, säger utrikesminister Carl Bildt till TT.

Frågan är vad som händer om inga andra länder erkänner rebellerna. Enligt Alexander Atarodi kan det leda till att Libyen delas. Gaddafi skulle då kunna fortsätta vara ledare för ett ”Väst-Libyen".

– Varken oppositionen eller Gaddafi har haft kraft att vinna kriget på egen hand. Vad jag kan se av Gaddafis agerande så försöker han befästa sitt maktläge i västra landet och skaffa sig en enhet. Om det blir så illa att landet delas så kan han sitta kvar som ledare för ett mindre land.

Publisert: