USA förbereder sig på krig i cyberspace

avSofi Tagesson

Bygger internetsimulator

Pentagon är i färd med att bygga en avancerad internetsimulator.

Skälet: USA måste öva på att föra krig i cyberrymden.

Efter den senaste tidens ökning av antalet hackerattacker mot både regering och företag har amerikanerna kommit fram till att de måste vara bättre förberedda inför eventuella attacker.

Pentagon har nyligen konstaterat att datasabotage som genomförs av andra länder kan jämställas med en krigshandling. Detta har gjort att USA för första gången kan svara på attacker med hjälp av traditionell militär, skriver Washington Post. 

Skapar miljö att öva i

Nu bygger de en internetsimulator för att på så vis skapa en miljö där de kan öva på att upptäcka och stoppa internationella och nationella hot och attacker som syftar till att komma åt information.

Simulatorn, som kallas the national cyber range,  beräknas bli färdig 2012, efter fyra års byggande av framstående forskare, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Den kommer att kosta 130 miljoner dollar, eller 870 miljoner svenska kronor.

Ska kunna stoppa hacker-attacker

Med hjälp av den avancerade simulatorn – en kopia av internet – kommer USA att öva sig på att hantera och stoppa eventuella hacker-attacker från både utlandet och USA. USA:s regering kommer förmodligen också att utbilda och träna speciella cyber-krigare, samt finslipa teknologin som hjälper dem att skydda sina informationssystem.

Redan i sommar kommer ett företag att väljas ut för att testköra en prototyp av simulatorn.