Nyheter

Skulle utförsäkras - tog sitt liv

Av: 

Sofia Roström Andersson

NYHETER

Sjukreglerna har krävt ytterligare ett offer.

En 53-åring i Jämtland skulle utförsäkras.

Då valde personen att ta sitt eget liv.

Patienten hade i flera år haft kontakt med läkare och var sjukskriven.

Innan ett läkarbesök i höstas hade jämtlänningen fått besked om en snar utförsäkring från Försäkringskassan, men att det fanns en möjlighet att ansöka om förlängd sjukpenning.

Men patienten orkade inte längre.

Bara dagar efter läkarbesöket tog 53-åringen sitt eget liv.

"Verkade inte nedstämd"

Socialstyrelsen har nu utrett händelsen.

Myndigheten slår fast att läkarna visste om att patienten, som bland annat drabbats av en stroke och hade knäbesvär, var nedstämd och led av ångest.

Men en av läkarna skriver i ett yttrande till Socialstyrelsen att han vid den sista kontakten med 53-åringen bara uppfattade patienten som "lätt nedstämd".

– Den efterföljande telefonkontakten var god och gav intryck av en mer optimistisk och positiv patient som inte ingav någon oro, skriver läkaren.

Den andre, som träffade personen några dagar innan självmordet, ansåg inte heller att patienten var benägen att ta sitt eget liv.

– Vid det sista mötet ingav patienten inte misstanke om risk för självmord, verkade inte nedstämd eller deprimerad, skriver han.

Flera riskfaktorer

Socialstyrelsen konstaterar att det i 53-åringens fall fanns flera riskfaktorer för självmord. Men i beslutet skriver man att det inte är självklart att läkarna skulle ha gjort en mer omfattande självmordsriskbedömning.

Varken den ena läkaren eller sjukvårdsmottagningen där den andra jobbade har i Lex Maria-anmälan redovisat vilka rutiner de har för just självmordsbedömningar och åtgärder vid självmordsrisk och självmordsriskfaktorer.

Det måste de nu redovisa till Socialstyrelsen.

ANNONS

Köp den populära muminmuggen Fiske till rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: