”Vill inte att Evas släkt ska få pengarna”

avKristoffer Törnmalm

NYHETER

Nu avslöjar Stieg Larssons bror orsaken till arvsbråket

Foto: Foto: Lina B. Einarsson
Enade i tvisten Joakim Larsson och tar en öl med Kurdo Baksi, Stieg Larssons bäste vän. För inte så länge sedan var dessa båda bittra fiender.

Stieg Larssons lillebror Joakim tog revansch i litteraturstriden i SVT:s Skavlan.

Nu avslöjar han varför Eva Gabrielsson inte får förvalta succéförfattarens arv.

– Om Eva dör så vet jag inte vad hennes efterlevande gör med pengarna, säger han.

Foto: Foto: Maria östlin och Lina B. Einarsson
Joakim Larsson och Eva Gabrielsson.

Vid ett bord i baren på ett hotell i centrala Stockholm sitter Joakim Larsson och tar en öl med Kurdo Baksi, Stieg Larssons bäste vän. För inte så länge sedan var dessa båda bittra fiender.

– Jag tog först Evas parti. Åtminstone tills jag granskade vad som sas i tidningarna och insåg att Eva inte var korrekt i alla sina uppgifter, säger Kurdo Baksi.

De gånger Joakim har talat ut om arvsfejden i medierna är lätträknade. I går ställde han dock upp i en intervju med SVT:s Skavlan.

”Borde granska Eva”

– De ringde mig och frågade om jag ville berätta den andra sidan av historien.

Medierna har aldrig tidigare velat höra vår sida. Ingen journalist har exempelvis tidigare frågat min far om hur det var att förlora sin son, säger han.

– Det är dags att tidningarna börjar granska Eva Gabrielssons uppgifter. Som man gör med vilken annan uppgiftslämnare som helst, säger Joakim Larsson.

Har gett bort miljoner

Joakim tycker att han felaktigt har målats ut som boven i arvsdramat. I själva verket har han hela tiden haft Stiegs önskan i första rummet. Bland annat har han enligt egen uppgift gett bort flera miljoner till Stiegs intresseorganisationer och plockar själv bara ut 30 000 kronor i månaden ur arvet i lön.

– Det är en förmån att få ge bort pengar till folk som behöver. Senast jag tog en riktig lyxsemester, men det behöver du inte skriva, var när jag ensam cyklade 36 mil med bara ett tält på ryggen. Annars har mitt liv inte förändrats mycket de senaste åren, säger han och tar en klunk av sin öl.

Men om du inte själv bryr dig om pengarna, varför inte skänka dem till Eva Gabrielsson så att hon får utföra Stiegs vilja?

– Om Eva skulle dö i morgon så går pengarna till hennes syskon och sedan deras syskonbarn. Vad vet jag om vad de vill göra med dem? Jag tror att mina barn kommer ha ett större intresse av att föra Stiegs arv vidare.

– Men jag vill inte bråka med Eva. Helst av allt skulle jag vilja förvalta arvet tillammans med henne. Om hon ringer mig i morgon så blir jag överlycklig, säger Joakim Larsson.

Aftonbladet har utan framgång sökt Eva Gabrielsson.